'Jo Cox gedood om politieke ideeën'

Print
'Jo Cox gedood om politieke ideeën'

Afbeelding: ANP

De Britse parlementariër Jo Cox werd vorige week vermoord vanwege haar politieke overtuigingen. Dat heeft weduwnaar Brendan Cox dinsdag gezegd tegen de BBC. Cox werd donderdag neergeschoten en -gestoken op straat, na een ontmoeting met kiezers in haar district.

Brendan Cox hoopt dat mensen zich nu net zo hard inzetten voor de ideeën van zijn vrouw, die zij had toen ze nog leefde. ,,Ik wil niet dat mensen haar standpunten toedichten die ze niet had, maar ik wil wel de strijd voortzetten voor haar nalatenschap, en voor de ideeën die zij uitdroeg.'' 

Cox was een voorstander van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie en voerde in de aanloop naar het referendum van donderdag campagne tegen de zogenoemde Brexit. Ook maakte ze zich sterk voor een ruimhartig vluchtelingenbeleid.

De verdachte van haar moord, Thomas Mair, zei zaterdag ,,dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië'' toen hij tijdens zijn voorgeleiding door de rechter naar zijn naam werd gevraagd. 

Voor de moord gaf Jo Cox aan bezorgd te zijn over het debat over het Britse EU-lidmaatschap, vertelde haar man. ,,Ze respecteerde het feit dat mensen het oneens konden zijn. Het ging meer om de toon, om het aanwakkeren van angst en haat.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →