Rookruimte in horeca onder vuur

Print
Rookruimte in horeca onder vuur

Afbeelding: AD

Clean Air Nederland opent de aanval op de rookruimte. Donderdag begint een rechtszaak tegen de staat om rookruimtes in de horeca te verbieden. Experts zien kansen op winst voor de anti-rookclub.

Clean Air Nederland (CAN) beroept zich op een verdrag met de Wereldgezondheidsorganisatie over het tegengaan van roken, waar Nederland al in 2005 zijn handtekening onder heeft gezet. Daarin is opgenomen dat lidstaten hun burgers moeten beschermen tegen tabaksrook op de werkplek en in openbare ruimtes.

De verdragsbepaling is heel algemeen geformuleerd, erkent hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes. ,,Maar ze vormt een belangrijke grondslag voor de zaak die CAN heeft aangespannen. Het ligt in de lijn der verwachting dat zij deze zaak gaan winnen.''

Met hetzelfde verdrag in de hand wist CAN in 2014 ook al de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés van tafel te krijgen. ,,De minister van Volksgezondheid heeft de uitspraak van de Hoge Raad toen verkeerd geïnterpreteerd'', stelt voorzitter Tom Voeten van CAN. ,,Daaruit volgde al dat een rookruimte niet is toegestaan. Elke uitzondering op het rookverbod haalt de hele norm onderuit.''

De rechter moet zich nu buigen over de vraag of een rookruimte bijdraagt aan tabaksontmoediging. Nee, zegt rechtssocioloog Willem Bantema, het leidt niet tot een vermindering van het aantal rokers. Uit zijn onderzoek naar roken in de kroeg blijkt bovendien dat zo'n 70 procent van de caféhouders zijn personeel gewoon glazen laat ophalen in de rookruimte. De horeca kan tegenwerpen dat niet-rokende bezoekers geen last hebben van de rokers. Maar zwerfrook kan wel degelijk voor overlast zorgen, weet hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →