Armin A.: kapotte oplader of sabotage?

Rechtbanktekening van Armin A.

Rechtbanktekening van Armin A. © ANP/Aloys Oosterwijk

Hij zit weer vast. Armin A. de spil in de Valkenburgse zedenzaak was een half jaar vrij, maar bivakkeert sinds midden juni weer in de cel. Het OM wil hem daar nog vier maanden houden. De reden: zijn enkelband. Op de dag dat hij (vervroegd) vrijkwam, is hij al in de fout gegaan. A. begaf zich in een gebied waar hij niet mocht komen. In de maanden daarna gebeurde dat minimaal nog twee keer. Een portret van de man die in juli 2015 nog tot twee jaar cel werd veroordeeld.

Redactie De Limburger

De rechtbank in Maastricht achtte het in juli 2015 bewezen. Armin A. zette de 16-jarige Kimberley in 2014 aan tot prostitutie en onttrok haar aan het ouderlijk gezag. Het meisje had in een Valkenburgse hotelkamer seks met tientallen klanten.

EnkelbandIn december kwam A. weer vrij, onder voorwaarden. Hij moest onder meer een enkelband dragen en daar ging het mis. A. zou drie keer zijn enkelband kapot hebben gemaakt, maar van opzet is geen sprake, volgens zijn advocaat. "Er ging technisch iets mis met de oplader." Het OM ziet dat anders en eist dat A. zijn voorwaardelijke straf van vier maanden alsnog uitzit. Zwaar overdreven meent de advocaat van A. voor het 'een beetje domme gedrag' van de man die begin 2015 ineens landelijk nieuws werd.

LoverboyToen vond de politie hem op de wc van een hotel in Valkenburg. In de kamer ernaast had de 16-jarige Kimberly seks met een man. De politie ziet A. als de loverboy en pakt hem meteen op en in de weken daarna ontstond langzaam een beeld van Armin A. Of 'Adje A.' zoals buurtgenoten hem noemen. „Hij woonde in een appartement waar het altijd onrustig was”, zegt zijn voormalig onderbuurman. ,,Hij deed zich aanvankelijk heel lief voor, maar was schijnheilig. Als zijn vrienden erbij waren, had hij een grote bek. Eenmaal alleen was daar weinig van over. Er waren ontzettend veel feestjes, altijd kwamen jonge meiden over de vloer.”

VeroordelingenEn ook voor de politie is A. geen onbekende. Hij werd al eens veroordeeld voor het achterlaten van een naakte vrouw in een veld en in het Kerkraadse appartement van ‘Adje’ is een keer een meisje bewusteloos aangetroffen, valt te lezen in het strafdossier. Een andere passage: ,,A. is iemand die minderjarige meisjes zo om de vinger kan winden dat ze alles voor hem over hebben."

BeschermingEen lezing waar de Heerlenaar het tijdens het proces zelf niet mee eens blijkt. Hij ziet zichzelf vooral als iemand die Kimberly 'wilde beschermen'. Ook zijn eerdere veroordelingen stellen volgens A. niet zoveel voor. „kleine domme foutjes”, noemt hij het zelf.

ManipulatorDe rechters denken daar anders over en oordelen hard. „Hij heeft het slachtoffer ingepalmd en gemanipuleerd.".... „Hij heeft een meisje dat volledig afhankelijk was, laten misbruiken. Op geen enkel moment heeft Armin er blijk van gegeven dat hij het laakbare van zijn handelingen inziet. Hij neemt geen verantwoordelijkheid en heeft de familie van het slachtoffer in grote angst en onzekerheid laten leven.”

VrijgelatenEn dus verdwijnt Armin A. achter de tralies. Een cel die hij in december van 2016 onder voorwaarden weer mocht verlaten. Lang heeft hij echter niet van het vrije leven kunnen genieten, dankzij die enkelband. Sabotage of een technische malheur? Dat is nu de vraag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee