Piloten easyjet gaan vrijdag weer staken

Print
Piloten easyjet gaan vrijdag weer staken

Afbeelding: Foto: ANP/Remko de Waal

Piloten van luchtvaartmaatschappij easyJet leggen vrijdag opnieuw het werk neer.

De korte werkonderbreking van vorige week dinsdag heeft nog niet geleid tot toenadering van de directie van easyJet, waardoor pilotenvakbond VNV zich genoodzaakt ziet nu voor 24 uur te gaan staken.

Onwettig
De staking van in Amsterdam gestationeerde vliegers begint vrijdag om middernacht. Hoeveel vluchten zullen uitvallen is nog niet bekend. Veel easyJet-vluchten op Schiphol worden uitgevoerd door piloten van bases in andere landen.

Bij de vorige staking merkten passagiers niets van de actie, omdat de Britse luchtvaartmaatschappij piloten uit andere landen gebruikte om diensten over te nemen. VNV noemt de inzet van stakingsbrekers ,,onwettig" en stapt naar de rechter te voorkomen dat easyJet dat opnieuw doet.

Onderhandelingen
Eerder liet de VNV al weten dat eventuele vervolgacties mogelijk korter van tevoren zouden worden aangekondigd of langer zouden duren. Bij de vorige staking deden 31 van de zeventig Amsterdamse piloten mee. Niet alle piloten zijn op dezelfde dag ingeroosterd.

De in Amsterdam gestationeerde vliegers hebben alleen persoonlijke contracten, maar willen graag een cao. Daarin moeten volgens de VNV onder meer afspraken over werktijden, pensioenopbouw en over doorbetaling bij ziekte worden opgenomen. ,,Als ons hele voorstel wordt doorgevoerd dan zijn de arbeidsvoorwaarden in Amsterdam nog steeds onder het Europees gemiddelde", zo zei VNV-voorzitter Steven Verhagen eerder. ,,We willen dus niet dat easyJet een keuze maakt uit onze eisen.''