Lijken uit de kast

Print
De toekomst van Maastricht Aachen Airport (MAA) is voorgoed veiliggesteld, nu de provincie Limburg blijvend gaat opdraaien voor de financiële tekorten van de luchthaven. Dat is goed nieuws voor iedereen die het vliegveld een warm hart toedraagt.

Hoe marginaal de prestaties van MAA in de toekomst ook zijn, de luchthaven kan altijd terugvallen op de provincie als gulle suikeroom. De vliegveldlobby kan tevreden zijn; er is maximaal resultaat geboekt. De brede Limburgse politieke steun voor MAA is terug te voeren op twee zaken. Op de eerste plaats beschikt de provincie over genoeg geld om zich de luxe van een onrendabele luchthaven te permitteren. Daarnaast wordt het vliegveld gezien als een onmisbare schakel in de ambities van Limburg om uit te groeien tot een logistieke hotspot van formaat, met uitstekende weg-, water- en luchtverbindingen voor distributiedoeleinden. Die ambities mogen kennelijk wat kosten, al beseffen de verantwoordelijken op het gouvernement dat de sleutel voor succes uiteindelijk bij de ondernemers op de luchthaven ligt. Om die reden is ook voor een nieuwe exploitant gekozen. Eén die zich niet beperkt tot beheer van de infrastructuur, maar die vooral de zakelijke mogelijkheden van MAA verder wil gaan uitbaten. 

Dat klinkt prima, want hierin ligt ook de enige kans besloten om MAA ooit nog los te koppelen van het provinciale infuus. Zover is het nog lang niet, als het al ooit gaat lukken. Vooralsnog blijft het zieltogende MAA de provincie vooral geld kosten. De bedragen lopen zelfs in hoog tempo op. De provincie ziet zich gedwongen met miljoenen euro’ s mankementen aan de starten landingsbaan te repareren en ook het nabij gelegen bedrijventerrein met een forse financiële injectie van het bankroet te redden. De timing en aard van deze besluiten is opmerkelijk te noemen. De lijken vallen zogezegd pas uit de kast, nadat de overname van MAA voorgoed is bezegeld. De politiek staat erbij en kijkt ernaar, want een weg terug is er niet meer. Maar ook dat lijkt een bewuste keus. De provincie wil van MAA per se een succes maken en zich revancheren voor de bar slechte resultaten in het verleden. Dat is moedig, maar misschien ook wel overmoedig, zeker nu de relatie niet meer te ontbinden is en MAA voorgoed op gemeenschapskosten kan teren. 
 

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje