Meer seks voor stellen die samen schoonmaken

Print
Meer seks voor stellen die samen schoonmaken

Afbeelding: ad

Stellen die evenveel doen in het huishouden hebben meer seks dan stellen bij wie de klussen oneerlijk verdeeld zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers.

De onderzoekers, geleid door Daniel L. Carlson van de Georgia State University, maken onderscheid tussen drie verschillende soorten huishoudens: gelijkwaardige huishoudens, conventionele vrouwenhuishoudens en moderne mannenhuishoudens.

In de conventionele variant doet de vrouw meer dan de helft van het werk, in de mannenhuishoudens doet de man dit. In de gelijkwaardige huishoudens is het werk verdeeld.

Tevredenheid
Koppels met een gelijkwaardig huishouden blijken het gemiddeld 6,8 keer per maand te doen, een half keer meer dan vrouwenhuishoudens en twee keer meer dan mannenhuishoudens. Volgens de wetenschappers komt dit doordat geliefden tegenwoordig niet tevreden zijn met een oneerlijke verdeling van de klussen. En een ontevreden koppel heeft minder seks.

Seksuologe Goedele Liekens herkent de onenigheid over de verdeling van het huishouden als een reden voor minder seks. ,,Dit is een van de relationele problemen die ik tegenkom bij de koppels die ik begeleid. Niet meehelpen in het huishouden kan leiden tot een ingehouden boosheid bij de ander. Daardoor kan iemand minder zin krijgen in seks."

Verouderd wereldbeeld
Uit een onderzoek uit 2014 bleek nog dat het niet goed was voor de seks als de huishoudelijke taken eerlijk verdeeld waren. Huishoudelijke klussen werden gezien als vrouwelijk, waardoor een man minder aantrekkelijk werd als hij ze deed. Liekens bestrijdt dit. ,,Dat je als man meehelpt, betekent niet dat je met een doek en schort rondloopt. Je kan nog heel veel doen zonder je mannelijkheid kwijt te raken."

Volgens Sharon Sassler, een van de onderzoekers van de nieuwe studie, wijt de resultaten van het oude onderzoek aan een verouderd wereldbeeld. ,,Het ging hier om onderzoeken die zich baseerden op data over huwelijken uit de jaren tachtig. Dat was dus nog voordat gelijkheid tussen man en vrouw volledig geaccepteerd werd en voordat het bijvoorbeeld normaal werd dat de man en de vrouw allebei werken."