Uitblinkende Ronaldo houdt Portugal op EK

Print
Uitblinkende Ronaldo houdt Portugal op EK

Afbeelding: ProShots

Cristiano Ronaldo heeft woensdag op het Europees kampioenschap voetbal zijn critici op overtuigende wijze het zwijgen opgelegd. Met twee doelpunten (waaronder een schitterende hakbal achter het standbeen langs) en een assist bezorgde de aanvaller Portugal een punt in de afsluitende groepswedstrijd tegen Hongarije: 3-3.

Omdat IJsland met 2-1 won van Oostenrijk, eindigde Portugal als derde in de groep en moet later op woensdag blijken wie de tegenstander wordt in de achtste finales.

Portugal en Ronaldo toonden veel veerkracht in Lyon. Drie keer namen de Hongaren een voorsprong, en even zo vaak kwamen de Zuid-Europeanen langszij. De eerste keer gebeurde dat kort voor rust. Na een fraaie assist van Ronaldo trapte Nani de gelijkmaker binnen. Hongarije was via de 37-jarige Zoltán Gera op voorsprong gekomen.

In de tweede helft eisten Ronaldo en Balázs Dzsudzsák de hoofdrol op. De Hongaarse oud-PSV'er bewees dat hij met links nog steeds hard kan schieten. Eerst schoot hij een vrije trap, die door een Portugese speler van richting werd veranderd, binnen: 2-1. Even later was het weer raak met een harde trap, en ook nu had doelman Rui Patrício geen antwoord omdat de bal via een Portugees een wat andere richting kreeg: 3-2.

De 2-2 en de 3-3 kwamen op naam van Ronaldo. Zijn eerste treffer was schitterend. Op aangeven van João Mário werkte Ronaldo de bal met een hakje achter zijn standbeen langs in het doel. Vijf minuten later sloeg Dzsudzsák dus weer toe, maar Ronaldo liet zich weer zien, dit keer met een rake kopbal in de 62e minuut. Portugal had daarna nog mogelijkheden op de overwinning en de groepswinst, maar Hongarije bleef op de been.