Mark Meijer moet vrezen voor toekomst na leugen over diefstal

Print
 Mark Meijer moet vrezen voor toekomst na leugen over diefstal

Afbeelding: ANP/Facebook

Het Kerkraads raadslid Mark Meijer heeft gelogen over de reden van zijn aanhouding op Pinkpop.

Meijer, die zei dat hij was opgepakt wegens de ‘kwajongensstreek’ van het meenemen van een zitzak, blijkt te worden verdacht van veel meer. Mocht dat kloppen dan lijkt zijn positie onhoudbaar.

Lees ook: CDA-raadslid Meijer loog over diefstal op Pinkpop

Kwajongensstreek
Winand Heijltjes is sprakeloos als hij hoort dat het bij de aanhouding van CDA-raadslid Mark Meijer tijdens Pinkpop om meer gaat dan het achterover drukken van een zitzak. De fractievoorzitter van de grootste partij in Kerkrade (Burgerbelangen, acht zetels) is geschokt. „Als dit waar is, dan verandert dat de hele situatie. Politiek gezien wordt het dan moeilijk om Meijer te handhaven. Je kunt dit niet afdoen als een kwajongensstreek, dit is gewoon echt stelen.”

Mark Meijer is zeker niet het enige raadslid dat het afgelopen jaar in opspraak kwam. Deze gingen hem voor.

CDA-fractievoorzitter Annemie Housen-Donners neemt haar jonge collega in bescherming. Ze wil niet reageren zolang het onderzoek naar Meijer nog loopt. „Ik wil de resultaten afwachten. Vooralsnog hebben wij vertrouwen in hem. We moeten niemand veroordelen tot het tegendeel is bewezen. Maar als dit via de officiële kanalen wordt bevestigd, dan is het een ander verhaal.”

Mens tot mens
Max Ruiters, voorzitter van het CDA Kerkrade, vindt de kwestie rond Meijer een zaak van de fractie. „Ik heb daar als voorzitter verder geen rol in. Ik heb zijn verklaring gelezen en ga er van uit dat die eerlijk is.” Ruiters heeft vorige week, nadat het raadslid was vrijgelaten uit de politiecel, een gesprek gehad met Meijer. „Dat was van mens tot mens, dat leek me het meest gepast.”

De CDA-voorzitter wil niet op eventuele consequenties voor Meijer ingaan als blijkt dat er toch meer aan de hand is dan alleen het meenemen van een zitzak. „Dan ontstaat een nieuwe situatie. Maar daar zal ik eerst Meijer over moeten horen.
Vooralsnog ga ik uit van zijn eerdere verklaring.” Ons Kerkrade-fractievoorzitter Harm Jacobs: „Het komt niet vaak voor, maar ik ben hier stil van. En stilte zegt soms alles. Als dit waar is, dan is het heel kwalijk. Dan zet hij zich voor lange tijd schaakmat. Het feit op zich is kwalijk, maar de verklaring naar ons toe al helemaal. Hij heeft het afgedaan als een kwajongensstreek. Maar als dit verhaal klopt, dan ben ik er klaar mee.”

Veel geruchten
PvdA-fractievoorzitter René van Drunen beschouwt de zaak- Meijer nog steeds als een intern CDA-probleem. „Het is een persoonlijke kwestie waar de PvdA vooralsnog buiten blijft staan.” Van Drunen zegt dat het in Kerkrade gonst van de geruchten. Daar kan hij niets mee. „Maar als er werkelijk meer aan de hand is, verklaart dat natuurlijk wel het feit dat Meijer bijna twee dagen heeft vastgezeten.”

VVD-leider Wim de Groot vindt dat Meijer nog niet veroordeeld moet worden. „Maar als het verhaal blijkt te kloppen dan is dat ontzettend kwalijk en moet hij zijn conclusies trekken.” SP-fractievoorzitter Marianne Laumann concludeert dat er nu een ander verhaal ligt dan Meijer heeft verteld. „Op dit moment kan ik er nog niet veel mee, want het is niet bewezen. Als dit waar is, dan moet hij zijn conclusies trekken en zijn zetel inleveren. En dan zal het ook leiden tot een rechtszaak en een veroordeling.”

Justitie meldt dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan, maar zegt inhoudelijk nog niks over de zaak. Pinkpop wil niet reageren op de kwestie Meijer.

Lees meer over de kwestie Mark Meijer in de digitale krant.