Grenscorrectie: zorgen over kwetsbaar eiland in Maas

Print
Grenscorrectie: zorgen over kwetsbaar eiland in Maas

Afbeelding: NRC

Het schiereiland in de Maas bij Eijsden wordt Nederlands. De vraag is welke gevolgen dat heeft voor de natuur op dat mooie, maar kwetsbare gebiedje.

De Waalse milieupartij Ecolo en de Nederlandse tegenhanger Groen- Links maken zich grote zorgen over de bescherming van de natuur op het schiereiland in de Maas bij Eijsden. Zij vinden dat daar duidelijke regels voor opgesteld moeten worden, het liefst voor de overdracht van het gebiedje aan Nederland.

Het schiereilandje hoort bij België, maar is over land alleen te bereiken via Nederland: bij de jachthaven van Oost-Maarland voert een smalle weg naar dat beschermd natuurgebied. Dat maakt de controle door de Belgische politie heel lastig, blijkt in de praktijk. 

Om het toezicht gemakkelijker te maken, draagt België het schiereiland per 1 januari over aan Nederland. Het gaat dan meteen ook over van de Waalse gemeente Visé naar het Nederlandse Eijsden-Margraten. Donderdag worden de bijbehorende documenten in het stadhuis van Visé ondertekend. 

De Belgische milieupartijen maken zich echter grote zorgen over de gevolgen van die grenscorrectie voor de bescherming van de kwetsbare natuur op en rond het schiereiland. De tekst van de documenten bieden op dat punt in elk geval onvoldoende zekerheden, constateren raadslid Martial Mullenders uit Visé en Muriel Gerkens van het Waalse gewest, beiden lid van Ecolo. 

GroenLinks-raadslid Hanneke Koene uit Eijsden-Margraten deelt hun zorgen. „Op dit moment heeft het hele gebied de status van Natura 2000”, zegt ze. „Daarmee geldt voor het schiereiland en het water eromheen de hoogste Europese beschermingsgraad.” 
Na de overdracht aan Nederland krijgt het schiereiland de status Goudgroen.

„Dat is waarschijnlijk te vergelijken met de huidige situatie”, zegt Koene. Het Maaswater krijgt echter de status Bronsgroen, waarschuwt zij: „Ik weet niet wat die term, die uit het Provinciaal Omgevingsplan Limburg komt, precies inhoudt, maar brons is in elk geval minder dan goud.” 

Volgens de provincie is er blijkbaar sprake van een misverstand. Het water valt ook na de grenscorrectie onder de bescherming van Natura 2000, laat zij weten.