'Daders aanrandingen Keulen onmogelijk te identificeren'

Print
'Daders aanrandingen Keulen onmogelijk te identificeren'

Afbeelding: EPA

De slachtoffers van de aanrandingen tijdens oud en nieuw in Keulen herkennen hun belagers niet op foto's. Volgens Henriëtte Reker, de burgemeester van Keulen, is het daardoor 'bijna onmogelijk' om de daders vqn de aanrandingen tijdens oud en nieuw te identificere

,,Het maakt de rechtspleging zo ingewikkeld'', zegt Reker (59) in haar werkkamer in het Keulse raadhuis. 

Noord-Afrikanen
Onder de verdachten bevinden zich 73 asielzoekers. Zesendertig verdachten houden zich illegaal op in de Bondsrepubliek. De beschuldigden komen in grote meerderheid uit een milieu van Noord-Afrikaanse jonge mannen. 

Het weekblad Die Zeit, dat morgen verschijnt, deed met tien verslaggevers maandenlang onderzoek naar de gebeurtenissen in de Domstad. De beruchte 'Silvesternacht' (oudejaarsnacht) geldt als een keerpunt in de 'Willkommenskultur' jegens vluchtelingen.

Geen vluchtelingen
Die Zeit concludeert dat met name alleenreizende, jonge gelukszoekers uit landen als Marokko, Algerije en Tunesië tot de verdachten behoren. Zij maken geen kans op een verblijfsvergunning. 'Het zijn beslist geen vluchtelingen', schrijft Die Zeit.

In totaal werden 1182 aanklachten ingediend, er zijn 1276 mogelijke slachtoffers. Tot nog toe werden slechts twee daders veroordeeld.