Limburgse raadsleden in opspraak: een overzicht

Print
Limburgse raadsleden in opspraak: een overzicht

Afbeelding: De Limburger

Met Mark Meijer is er alweer een Limburgs raadslid in opspraak. Maar hij is zeker niet het enige raadslid dat de afgelopen jaar in grote of kleine problemen kwam. Een overzicht:

Mark Meijer:
De politie pakt het CDA-raadslid uit Kerkrade op de zondag van Pinkpop op. Meijer wordt verdacht van diefstal en brengt een nacht in de cel door. Een paar dagen later komt hij met een verklaring. 'Een kwajongensstreek', noemt hij de diefstal van een zitzak en na excuses lijkt de kous af. Totdat blijkt dat Meijer - samen met drie anderen - ook verdacht wordt van het stelen van nog eens twee zitzakken, 48 blikjes mixdrank en 6 flessen roséwijn. De messen worden inmiddels geslepen. ,,Je kunt dit niet afdoen als een kwajongensstreek, dit is gewoon echt stelen", aldus de fractievoorzitter van de grootste politieke partij van Kerkrade.

Christian Petermann
"Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel ‘de Irma Grese van het OM’, nog vanavond verongelukt." Dat was de tweet bij een discusssie over het proces-Van Rey die het Heerlense gemeenteraadslid Christian Petermann in mei in de problemen bracht. Hij vergeleek de officier van justitie daarbij met Ima Grese, een leidinggevende SS-kampbewaakster in de Tweede Wereldoorlog. Woorden waar hij in eerste instantie ook geen afstand van nam. "Deze vrouw heeft de uitstraling van een kampbeul. Er zijn vreselijke dingen gebeurd in die kampen, maar de ellende die zij heeft veroorzaakt, gaat nog 27 keer verder", aldus Petermann in een eerste reactie. Pas later kwam hij erop terug en ging hij er een maandje tussenuit. Om na te denken over zijn toekomst.

Rolf Zincken
Rake klappen krijgt ondernemer Eric Adams tijdens een feestje in Weert. Ze zijn afkomstig van Rolf Zincken. De winkelier valt door de klappen met zijn hoofd op de rand van de bar en verliest het bewustzijn. De VVD in Weert besluit het gemeenteraadslid al snel uit de fractie te zetten als uit mailwisselingen blijkt dat Zincken weinig berouw heeft en zijn gedrag als 'acceptabel' beschouwt. Ook de rechter is duidelijk in zijn oordeel en veroordeeld Zincken tot zestig uur werkstraf. Gevolgen voor zijn carrière als raadslid heeft dat overigens niet.

Jo Palmen
Hij noemde burgemeester Luc Winants van Brunssum al eens een 'achterlijke heinie' en maakte mede-raadslid Rob Dautzenberg uit voor 'verkenskop'. Die laatste opmerking kostte Jo Palmen 150 euro, besliste de politierechter. Serieuzer van aard werd het toen Palmen de burgervader na een raadsvergadering liet weten hem te zullen ‘rechtkloppen’ en hem te ‘leren op zo’n manier dat hij het niet meer zou vergeten’. Reden voor Winants om aangifte te overwegen. Uiteindelijk deed hij dat niet, wel werd het incident gemeld bij de politie.

Julien Penders
Een gebroken schedel tijdens een kroegruzie in Maastricht. Daarvoor was Julien Penders al veroordeeld toen hij in 2014 op de lijst van het CDA in Echt kwam te staan. Ook in hoger beroep werd het raadslid veroordeeld en dus kwam de vraag aan de orde of iemand na een dergelijk oordeel nog wel kon blijven zitten. De integriteitscommissie vond van wel, omdat Penders werd gekozen door het volk, maar oordeelde desondanks hard. Het CDA had veel beter moeten kijken met wie ze in zee gingen toen ze de kieslijst samenstelde, concludeerde de commissie.

Cynthia de Jong
Onschuldiger van aard, maar ook Cynthia de Jong kwam in december van het vorige jaar even in het nieuws. Tijdens Serious Request om precies te zijn. Toen verscheen het PvdA-raadslid van Heerlen voor de microfoon van Paul Rabbering en die had al snel door dat zijn gesprekspartner al wat glaasjes op had. "Jij klinkt alsof je in een druivenstruik bent blijven hangen, Cynthia." Overigens gaf de Jong wel het goede voorbeeld. In het ene hand had ze een biertje, in de andere een donatie van honderd euro voor Serious Request.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen