Geen beslag op drugskrokodillen

© AD

Burgemeester Eberhard van der Laan ziet geen mogelijkheid om twee krokodillen in beslag te laten nemen die door een Amsterdamse drugsbende werden gebruikt om koffers met geld te bewaken.

ANP

Hij antwoordt dat donderdag op vragen van het raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren), die had aangedrongen op inbeslagname.

De politie trof de reptielen in februari aan bij een onderzoek naar drugshandel in Amsterdam. De krokodillen bevonden zich in een ruimte waar geld werd bewaard.

Uit navraag bij het Openbaar Ministerie (OM) blijkt volgens Van der Laan dat de Plukze-wetgeving alleen kan worden gebruikt om beslag te leggen op voorwerpen (zaken en vermogensrechten), die als wederrechtelijk verkregen voordeel kunnen worden aangemerkt.

De dieren zijn weliswaar eigendom van een verdachte, maar deze voormalige circusartiest is volgens Van der Laan al circa twintig jaar rechtmatig eigenaar van de dieren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal