Het KNMI kondigde donderdagavond opnieuw code oranje af. In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland was sprake van zware onweersbuien met veel bliksemontladingen.

De eerste meldingen over stormschade kwamen rond 21:30 uur uit de omgeving van Horst en Venray. Rond die laatste plek vielen hagelstenen 'zo groot als pingpongballen' uit de lucht. Diverse autoruiten moesten het ontgelden. In Wellerlooi gingen de ruiten van een tuinderskas aan diggelen. Later op de avond kregen ook Midden- en Zuid-Limburg de volle laag. In Maastricht, Valkenburg en Sint Geertruid moest de brandweer al snel in actie komen. In onder meer Meerssen en Hoensbroek kwamen straten blank te staan door de hoosbui. Dat gebeurde ook bij het Geusselt-viaduct aan de A2, 

Venray werd zwaar getroffen werden door het onweer, dat gepaard ging met hoosbuien, hagel en windstoten. De brandweer moest op verschillende plekken in actie komen om de stormschade aan te pakken. Op de A73, bij Venray-Noord, kwamen omgewaaide takken terecht. Andere plaatsen hadden hinder van onder water gelopen straten en omgewaaide bomen. 

De zware onweersbuien trokken vanuit het zuiden land binnen. Hierbij kwamen zware windstoten, hagel en veel neerslag in korte tijd voor. De buien trokken naar het noorden langzaam in activiteit af.

Op de A2 bij Valkenswaard werd het verkeer tot stilstand gedwongen door hagelstenen van meer dan 3 centimeter doorsnede, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). De verkeersdienst verspreidde ook foto's van de hagelstenen en gevolgen daarvan voor auto's.

In Deurne zijn auto's beschadigd en veel ruiten van auto's en woningen gesneuveld, meldden gedupeerden op sociale media. IJsbrokken vielen daar uit de hemel, rapporteert een van de getroffenen op Facebook. In Valkenswaard moest een vergadering wegens wateroverlast worden onderbroken, meldde burgemeester Anton Ederveen. Hij postte een foto van de ondergelopen raadszaal.

Donderdagmiddag werd een eerder afgegeven code oranje beëindigd na een nacht vol met zware onweersbuien, die volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars voor 20 miljoen euro schade veroorzaakten. De verzekeraars maken vrijdag opnieuw de balans op.

Limburg beleefde donderdag, een tropische dag, een primeur voor Nederland. Rond half twee klom de temperatuurmeter bij Maastricht Aachen Airport naar 30 graden en daarmee was deze plek de eerste in ons land waar deze hoge waarde werd gemeten.