Brexit een feit: Britten kiezen voor vertrek uit de EU

Print
Brexit een feit: Britten kiezen voor vertrek uit de EU

Afbeelding: Fotolia

Voorstanders van een Brits vertrek uit de Europese Unie hebben het referendum gewonnen.

Met nog enkele districten te gaan, stonden de voorstanders van een vertrek rond 07.15 uur (Nederlandse tijd) al op een onoverbrugbaar totaal van 16.992.701 stemmen. EU-aanhangers hadden 15.812.943 stemmen. De opkomst bij het referendum lag op 72 procent van de Britse kiezers.

Verrassing
De uitslag is een verrassing. Volgens de laatste opiniepeilingen zouden de voorstanders van het EU-lidmaatschap nipt aan het langste eind trekken. Ook wedkantoren sloten een zege voor het brexit-kamp nagenoeg uit.

De gevolgen van de verrassende uitkomst zijn nog moeilijk te overzien. De koers richting brexit laat de financiële markten hoe dan ook niet onberoerd. Het Britse pond verloor veel aan waarde en de aandelenmarkten kleurden rood.

Lees ook: Vrije val voor Britse pond

Cameron
De toekomst van de Britse premier David Cameron, die met zijn felle campagne voor voortzetting van het Britse EU-lidmaatschap zijn lot nauw met het referendum had verbonden, is onzeker. Een van de voormannen van het 'Leave'-kamp, UKIP-leider Nigel Farage, eiste eerder in de nacht al Camerons aftreden. Camerons partijgenoot en grote rivaal Boris Johnson hield zich nog stil, maar Britse politiek analisten rekenen erop dat Johnson Cameron het leiderschap van de Conservatieve Partij wil betwisten.

Lees ook: Geert Wilders: Nederland moet Brits voorbeeld volgen