Politici verdeeld over Brexit: 'een mokerslag'

Print
Politici verdeeld over Brexit: 'een mokerslag'

Afbeelding: AFP/Niklas Halle'n

De Nederlandse politieke partijen hebben verdeeld gereageerd op het besluit van de Britten om uit de EU te stappen. Hierover een overzicht van de reacties:

Premier Mark Rutte heeft vrijdagmorgen teleurgesteld gereageerd op de brexit. Rutte verklaarde echter niet in paniek te zijn nu Groot-Brittannië uit de EU wil vertrekken. ,,Het is ook een stimulans om de EU te hervormen.'' Volgens Rutte bestaat er in Nederland geen enorme belangstelling om ook een referendum te houden, zoals PVV-leider Geert Wilders bepleit. ,,Ons belang is de gevolgen voor Nederland zo klein mogelijk houden", aldus Rutte. Welke gevolgen dat zijn, is volgens hem op dit moment moeilijk in te schatten.

Emile Roemer, fractieleider van de SP in de Tweede Kamer via Twitter: ,,Een mokerslag voor Brussel en voor politici die werken aan Superstaat Europa. De EU moet op de schop. Minder Brussel, meer democratie"

Bevriend land
Anne Mulder, Europa-woordvoerder voor de Tweede Kamerfractie van de VVD: ,,Dit is een klap en het is duidelijk dat dit grote consequenties zal hebben. Dit is onontgonnen terrein, dus het is belangrijk om hier rustig en verstandig te werk te gaan. De Britten zijn en blijven een belangrijke bondgenoot en een bevriend land."

Marit Maij, Europawoordvoerder van de PvdA: ,,Deze uitslag is teleurstellend, maar we moeten de keuze van de Britten respecteren. Ook nu die keuze slecht is voor Groot-Brittannië, slecht voor Nederland en slecht voor Europa. Het is nu aan de Britten om aan te geven hoe ze de uittreding verder willen vormgeven."

Keihard verloren
Kees Verhoeven, Europa-woordvoerder Tweede Kamerfractie D66: ,,De Britse premier Cameron heeft hoog spel gespeeld door het Europees lidmaatschap in te zetten voor zijn eigen politiek gewin, en nu heeft hij keihard verloren. Zowel Groot-Brittannië als Europa komt hier verzwakt uit, we moeten nu alles op alles zetten om de EU te versterken en te democratiseren. Wat D66 betreft is het duidelijk, aankomende dinsdag moet Cameron direct het Brits verzoek op tafel leggen om de EU te verlaten. We kunnen ons niet langer laten gijzelen door de Britten. Een meerderheid stemde brexit, dan moeten ze nu ook zo snel mogelijk de EU verlaten."

Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren - Voor Nederland: Nu de Britten, onder aanvoering van onze zusterpartij UKIP, hebben gekozen voor het verlaten van de Europese Unie is de eerste stap gezet. Ook de Nederlandse bevolking moet zich nu kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de EU. We moeten terugkeren naar de basis, terug naar de EEG. Nederland moet weer soeverein zijn. Zelf kunnen beslissen hoe zijn toekomst en democratie eruit zien.

Sombere dag
Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer: ,,Dit is een hele sombere dag. Nederland verliest een medestander binnen de EU. De EU verliest een sterk land dat altijd heilzaam tegenwicht bood tegen Brusselse overmoed. De brexit laat vooral zien dat de EU burgers van zich heeft vervreemd en zo niet verder kan. De Unie maakt zich vaak te groot bij kleine dingen en faalt te vaak bij grote vragen. Dit sombere moment moet ook het moment zijn van een andere Unie."

Marcel de Graaff, Europees parlement PVV: ,,De boodschap van brexit is duidelijk: soevereiniteit terug naar de lidstaten. Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is niet geschikt om dat te doen en moet aftreden.’’

Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer: ,,Als Europeaan in hart en nieren baal ik uiteraard enorm. Dit kan een keerpunt in de geschiedenis van de Europese Unie zijn. Het laat zien dat het Europese project ook kan mislukken. Als Unie staan we samen sterker tegenover internationale vraagstukken als klimaatverandering, belastingontwijking en immigratie. Het Europese project is te waardevol om uit onze handen te laten vallen."