Kenners voorspellen bloedbad op beurzen door Brexit

Print
Kenners voorspellen bloedbad op beurzen door Brexit

Afbeelding: EPA/David Chang

De Europese beurzen gaan vrijdag met grote verliezen openen. Marktkenners spreken op voorhand al van een Zwarte Vrijdag.

,,Deze dag gaat echt de boeken in als een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de beurzen. En van het Britse pond sterling'', aldus marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. ,,Er komt een verkooptsunami aan'', aldus een handelaar in Londen. ,,De paniek is voelbaar'', aldus een obligatiehandelaar.

Vrije val
De zogenoemde 'future', de voorspeller van de openingskoers, voor de beurs in Londen staat op een verlies van ruim 8 procent. De AEX-index in Amsterdam zal bij opening op basis van de indicator zelfs meer dan 10 procent kelderen. Voor de Duitse en Franse beurzen worden verliezen tussen de 6 en 7,5 procent voorspeld.

Het pond sterling daalde naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar, en stond tussentijds rond de 1,36 dollar. Centrale banken wereldwijd houden de bewegingen van de Britse munt scherp in de gaten en staan naar eigen zeggen klaar om op de valutamarkten in te grijpen.

Olieprijzen
De olieprijzen zakten scherp. Een vat Amerikaanse olie werd 5,1 procent minder waard op 47,56 dollar. Brent daalde 5 procent tot 48,37 dollar. De goudprijs steeg scherp. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal.

De aandelenmarkten liepen de afgelopen dagen juist nog op, omdat rekening werd gehouden dat een brexit er niet zou komen. Zo eindigde de AEX donderdag nog 2 procent hoger op 449,86 punten. De MidKap ging 1,5 procent omhoog tot 648,90 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten 1,3 tot 2 procent in de plus.

De euro zakte naar 1,1022 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder. Daarmee liet de Europese munt de sterkste koersdaling zien sinds de invoering in 1999.

Azië
Ook de beurzen in het Verre Oosten zijn vrijdag gekelderd. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zorgde voor een verkoopgolf op de beursvloeren.

De Nikkei-index in Tokio kelderde 7,9 procent tot 14.952,02 punten. Een sterke waardestijging van de Japanse yen zette bedrijven die veel exporteren flink lager. Zo behoorden automakers als Toyota (min 8,9 procent), Nissan (min 8,1 procent) en Mazda (min 11,7 procent) tot de grotere verliezers. Ook industrieel conglomeraat Hitachi ging met een min van 10,3 procent scherp onderuit.

Gek geworden
,,Ik heb nog nooit een markt als deze meegemaakt. De markten zijn gek geworden'', aldus een beurshandelaar in Singapore. ,,Beleggers willen alleen maar hun aandelen verkopen. Je verkoopt en stelt daarna pas vragen'', aldus een effectenspecialist in Sydney.

Een flinke daling van de olieprijzen drukte daarnaast op aandelen van energiebedrijven. In Hongkong behoorden bedrijven met een flinke blootstelling in Groot-Brittannië, zoals Standard Chartered (min 9,3 procent) en HSBC (min 9,3 procent) bij de grootste verliezers. Ook andere banken in Azië klapten naar beneden.

De Hang Seng in Hongkong verloor tussentijds 4,2 procent. De graadmeters in Sydney en Seoul daalden beide 3,1 procent.