'Stop die onzin, Zwarte Piet is zwart!'

Print
'Stop die onzin, Zwarte Piet is zwart!'

Afbeelding: ANP

Pepernoten, Sinterklaas en gezelligheid. Daar denken de meeste mensen aan bij Zwarte Piet. Het beeld van 'onschuldige kindervriend' domineert. Zwarte Piet moet dan ook blijven zoals hij is.

Dat vindt 93 procent van de deelnemers aan de Zwarte Piet-enquête van 1Limburg en De Limburger.

Onzin
"Hoe kan men denken dat Zwarte Piet racistisch is bedoeld? De kinderen zien iemand die leuk, grappig en lief is." De meeste mensen vinden de discussie dan ook flauwekul. Kinderen kijken immers niet naar de kleur en denken niet racistisch, stellen ze. Bovendien is het een eeuwenoud feest en onderdeel van het Nederlands erfgoed.

Begrip
Hoewel bijna alle respondenten Zwarte Piet zelf niet aanstootgevend vinden (97 procent), is er toch enig begrip. 22 procent kan zich wel voorstellen dat andere mensen Zwarte Piet aanstootgevend vinden. "Ik heb geen associatie met racisme bij Zwarte Piet, maar kan me voorstellen dat mensen dat hebben. Het maakt mij niet uit om langzaam zwart meer variatie te geven." Of: "Volgens mij maakt het voor kleine kinderen niet uit hoe Sints hulp eruit ziet. Alleen volwassenen hebben er moeite mee. Dus veranderen is niet zo'n probleem dunkt me."

Kleuren
De kleine groep respondenten (7 procent) die het uiterlijk van Zwarte Piet graag zouden willen veranderen, struikelen vooral over de huidskleur van Zwarte Piet. Maar ook het haar en de kleding zou aangepast moeten worden. "Ik kan me best voorstellen dat de kroesharen, gouden oorbellen en het pikzwarte gelaat bij sommige mensen verkeerd valt."

Huidskleur
Als alternatief voor de zwarte huidskleur wordt vooral aan roetvegen gedacht. Maar ook andere opties worden geopperd. "Pieten in verschillende kleuren, ook zwart en bruin." Of: "Geen make-up, gewoon de huidskleur van de persoon zelf".

Verantwoording
De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op de antwoorden van ruim 4.000 1Limburg-lezers. Na weging bleken de resultaten van de enquête representatief voor de variabelen geslacht, leeftijd en spreiding in de provincie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee