35 nieuwe klanten per dag, drugstoerisme verplaatst zich

Print
35 nieuwe klanten per dag, drugstoerisme verplaatst zich

Afbeelding: Ermindo Armino

Boshoven-centrum - Coffeeshops in Weert, Roermond en Kerkrade hebben tientallen klanten erbij. Dat terwijl de coffeeshop-eigenaren in Heerlen en Eygelshoven niets merken van de invoering van het ingezetenencriterium in Maastricht en Sittard-Geleen.

De zaken gaan goed bij coffeeshop Paradox in Weert. Bijna permanent staat er deze namiddag een rijtje klanten. De twee verkoopbalies, met glazen scheidingsmuur, lijken op een loket van de spoorwegen. Sneller dan snel vertrekt de ene na de andere klant met zijn koopwaar.

Belgen
Een enkeling bouwt een joint in het bijbehorende café. Een grapjas meldt zich bij de balie. „Nee, dit is géén overval” , roept hij een paar keer met zijn handen omhoog. Niemand reageert of lacht. Ook het Belgische duo niet dat voor hun wiet naar Weert is afgereisd.

Sinds 1 juni verschijnen beduidend meer Belgen bij Paradox. Toen is Sittard-Geleen begonnen met het weren van buitenlanders in coffeeshops. De gemeente handhaaft, net als Maastricht, het zogeheten ingezetenencriterium.
Dat houdt in dat alleen Nederlandse klanten over de vloer mogen komen. Buitenlandse klanten moeten sinds 1 juni op zoek naar andere verkooppunten.

35 klanten
Dat levert coffeeshops in Roermond, Kerkrade en Weert nieuwe klanten op. Peter Hendriks van Skunk en Sky in Roermond - ook eigenaar van een coffeeshop in Sittard - schat dat hij in beide Roermondse shops 35 nieuwe klanten per dag ziet. De andere coffeeshopeigenaren vertellen liever niet hoeveel extra klanten zijn hebben gekregen.

Benieuwd waarom niet? Lees dan de digitale krant.