Miljoenenschade na noodweer in Limburg: 5 vragen

Print
Miljoenenschade na noodweer in Limburg: 5 vragen

Afbeelding: Twitter

Hagelstenen die de grote van tennisballen hadden, hebben donderdagavond en nacht voor miljoenen euro's schade gezorgd

Dat schat het Verbond van Verzekeraars.

De hagel viel tijdens een zogenaamde supercel. Vijf vragen (en antwoorden natuurlijk) over het noodweer van donderdag.

1. Wat is een supercel?
Het zwaarste type onweersbui dat er bestaat en zich kenmerkt door de lange duur. Een supercel kan wel uren duren en vaak lang op dezelfde plek blijven hangen.

2. Hoe kan wat hagel zoveel schade veroorzaken?
Het ging donderdag niet om de traditionele hagelblokjes, maar in sommige gevallen om hagelstenen zo groot als tennisballen. Auto's en ruiten waren daar simpelweg niet tegen bestand.

Lees ook: Foto's: Limburgs noodweer zorgt voor ravage

3. Waar is de schade het grootst?
Vooral Noord-Limburg is zwaar getroffen. In de regio Venray-Venlo was de ravage enorm. "Volgens sommigen leken de hagelbuien wel mortiervuur. Auto's zijn veranderd in poffertjespannen en veel daken en dakramen zijn gesneuveld", aldus de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

4. Hoeveel mensen zijn getroffen door het noodweer?
Ongeveer 250 meldingen zijn er donderdagavond- en nacht binnengekomen bij de brandweer. Opvallend daarbij is dat het gros telefoontjes naar de brandweer zuid gingen. In het zwaarder getroffen noorden van de provincie kwamen enkele tientallen meldingen binnen, daar waar het in het zuiden om 150 á 200 meldingen ging.

5. Blijft het nu rustig?
Voorlopig lijkt een rampavond zoals donderdag ons bespaard te blijven. Vrijdag en zondag zijn onweersbuien niet uitgesloten, maar waarschijnlijk gaat het daarbij niet meer om zware varianten zoals donderdag. Wel blijft het de komende dagen veel regenen dus op de echte zomer moeten we nog even wachten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje