SP wil referendum over 'EU light'

Print
SP wil referendum over 'EU light'

Afbeelding: AD

De SP wil dat in Nederland een referendum wordt gehouden over een 'Europese Unie light'. In de EU nieuwe stijl zou de SP bijvoorbeeld graag zien dat de Europese Commissie wordt afgeschaft.

SP-Kamerlid van Bommel vindt dat er weer macht terug moet naar de nationale regeringen en parlementen. "We willen de Europese Commissie afschaffen en geen dwingende financiële dictaten meer", zegt hij.

Hij wil het aantal instituties en de invloed vanuit Brussel op nationale wetgeving beperken. Daarvoor is een verdragswijziging nodig, en wat de SP betreft moet de kiezer zich daar over kunnen uitspreken. Van Bommel: "Men vreest de opvattingen van de bevolking, maar je kunt je niet blijven verstoppen."

Eurofielen
Volgens de SP is dit juist de enige manier om de Europese Unie en waar die nuttig voor kan zijn, overeind te houden. De "eurofielen" zijn volgens Van Bommel schuldig aan de huidige onvrede en chaotische gevolgen. 

Het toewerken naar zo'n referendum zal overigens eerder jaren dan maanden duren. Alleen al omdat een meerderheid van de politiek in Nederland het eens moet worden, en Nederland dit vervolgens niet zonder overleg met bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk kan voorstellen.

Nexit
De PVV wil geen verdragswijzigingen maar gewoon uit de EU. PVV-leider Wilders wil zo snel mogelijk een referendum zoals gisteren in Groot Brittannië. "Nu zijn wij aan de beurt", zegt hij. 

Wilders is het wel met de SP eens dat een meerderheid van de Britten heeft gekozen voor een brexit omdat de EU te veel macht heeft. "Brussel is verslagen ten behoeve van de nationale soevereiniteit."