Het is vechten tegen de bierkaai

Print
Het is vechten tegen de bierkaai

Afbeelding: De Limburger

In Limburg en Zuidoost-Brabant is het nu al de natste juni ooit. Volgens weerbureau Weeronline is in deze delen van Nederland in deze periode nog nooit zoveel regen gevallen. In totaal viel er deze maand in veel plaatsen 150 tot 180 millimeter. Arcen, waar een meetstation van het KNMI staat, is met 193 millimeter nu het natst.

Straten die blank staan, ondergelopen kelders. Door de klimaatverandering komt het steeds vaker voor. Gemeenten en waterschappen zeggen dat ze er van alles aan doen om de wateroverlast tegen te gaan, maar het is vechten tegen de bierkaai.

Capaciteit
,,De situatie is uit de hand gelopen,” zegt hoogleraar Rioleringen Francois Clemens aan de TU Delft. ,,Het weer is enorm veel heviger geworden in een tempo dat niet was te voorzien. De capaciteit van de riolen in Nederland is hier niet op berekend. Normaal valt 800 mm in een jaar, maar we hadden dit jaar al een bui van 100 mm in een uur.” 

De riolen zijn gebouwd op basis van de neerslagstatistieken uit de jaren zestig, waarbij werd gerekend op een of twee keer een overbelasting per jaar. „Dat is achterhaald. Daar komt bij dat de overheden fouten hebben gemaakt in het waterbeheer. Zo is toegelaten dat op verkeerde plekken werd gebouwd, zoals in moerassige gebieden. Dat straten blank staan hoeft niet erg te zijn. Straten fungeren feitelijk als waterberging. Maar in veel plaatsen hebben de trottoirs plaatsgemaakt voor gladgetrokken voetgangersgebieden, waardoor het water niet meer wordt opgeslagen en veel gemakkelijk naar de huizen kan stromen. 

Waterriolen
Vrijwel alle gemeenten hebben maatregelen getroffen om het toenemend aantal hoosbuien op te vangen. Samen hebben ze 340 miljoen euro geïnvesteerd om de afvoercapaciteit van regenwater uit te breiden, blijkt uit een onderzoek in 2015 van de stichting Rioned. Sommige gemeenten leggen aparte regenwaterriolen aan.

Volgens Clemens is het heel duur om het rioleringsstelsel aan te passen. ,,Er ligt nu voor 60 miljard euro aan rioolbuizen onder de grond. Als je overal extra buizen wilt leggen zodat je afvalwater en regenwater kunt scheiden, dan ben je het dubbele kwijt. Dat is onbetaalbaar en dan heb je nog geen zekerheid dat het werkt. Dat is kapitaalsvernietiging.” 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee