41 doden bij zelfmoordaanslag Istanbul

© anp

Het dodental van de zelfmoordaanslag op het vliegveld Atatürk bij Istanbul is opgelopen tot 41. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim woensdag bekendgemaakt.

ANP

Het aantal gewonden staat volgens laatste berichtgeving op 240. Slechts een klein deel daarvan is volgens de premier zwaargewond.

NederlandersDe premier bevestigt dat de kans groot is dat er buitenlanders onder de slachtoffers zijn. Van één persoon uit Oekraïne en één uit Iran is dat al duidelijk. Functionarissen van beide landen lieten dat dinsdag weten.

ZelfmoordterroristenDe daders hebben de aanslag niet overleefd. Volgens de premier gaat het om drie zelfmoordterroristen, die dinsdag met de taxi naar het vliegveld zijn gekomen, daar het vuur openden en zichzelf daarna opbliezen. De eerste vindingen wijzen volgens de premier erop dat IS achter de aanslag zit.

Het overgrote deel van de 240 gewonden en 41 doden is Turks.

Tien buitenlanders gedood bij aanslag Istanbul

© ANP

Bij de terroristische aanslag dinsdagavond op de luchthaven Atatürk van de Turkse stad Istanbul zijn tien buitenlanders gedood en drie personen met meer dan één nationaliteit om het leven gekomen.

Dat liet het gouvernement van Istanbul weten. Het ziet ernaar uit dat er geen Nederlandse slachtoffers te betreuren zijn.Bij de aanslag die werd gepleegd door drie zelfmoordterroristen vielen 41 doden en bijna 240 gewonden. Meer dan honderd gewonden hebben het ziekenhuis al kunnen verlaten.Onder de omgekomen slachtoffers zijn volgens de autoriteiten vijf Saudi's, twee Iraki's, een Chinees, een Iraniër, een Jordaniër, een Oekraïner, een Oezbeek, en een Tunesiër. Drie van hen hadden ook een Turks paspoort.

Eerste foto terrorist op luchthaven Istanbul

© EPA/Sedat Suna

© AD

thumbnail:
thumbnail:

Na de terroristische aanslag op de luchthaven Atatürk bij Istanbul, die inmiddels 41 mensen het leven heeft gekost, is de jacht op de daders geopend. Volgens Habertürk TV is één van de terroristen te zien op bijgevoegde foto. In ieder geval is het opvallend hoe de man rustig lijkt verder te wandelen, terwijl de rest in paniek is.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de doden en gewonden van de aanslag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag noch de autoriteiten ter plaatse maken melding van Nederlandse slachtoffers.

Onder de 41 doden die woensdagochtend waren geteld bevonden zich 31 Turken. Verder ging het om vijf Saudi's en slachtoffers uit China, Irak, Iran, Jordanië, Oekraïne. Oezbekistan en Tunesië. In totaal raakten 240 mensen gewond. Vertegenwoordigers van het Nederlands consulaat bezoeken voor de zekerheid de ziekenhuizen in Istanbul om navraag te doen naar landgenoten.

Lees ook: 41 doden bij zelfmoordaanslag Istanbul

ISWie verantwoordelijk is voor de zwaarste aanslag op Turkse bodem dit jaar is niet zeker, maar de beschuldigende vinger van de Turken wijst naar Islamitische Staat. Volgens de autoriteiten hebben drie zelfmoordterroristen zich dinsdagavond op de luchthaven opgeblazen.

Het vliegverkeer op de belangrijke luchthaven werd woensdagochtend gedeeltelijk hervat. Er was wel sprake van annuleringen en vertragingen. De eerste vlucht uit Nederland, vanaf Rotterdam-The Hague Airport, vertrok alweer 's ochtends vroeg. Reisorganisatie Thomas Cook zette zijn lastminutecampagne voor Turkije tijdelijk stil uit respect voor de slachtoffers van de aanslag.

ToerismePresident Recep Tayyip Erdogan veroordeelde de aanslag in scherpe bewoordingen. De Turken waren juist de afgelopen dagen bezig om hun imago als veilig land op te poetsen. De toeristen brengen veel geld in het laatje, maar bleven meer en meer weg door de onveilige situatie in het land.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal