Wereldleiders reageren vol afschuw op aanslagen Istanbul

Print
Wereldleiders reageren vol afschuw op aanslagen Istanbul

Afbeelding: anp

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanslag van dinsdag op het vliegveld Atatürk bij Istanbul sterk veroordeeld. Dat meldt de Turkse televisiezender NTV. Hij riep de rest van de wereld op om doortastend op te treden tegen terreurdreiging. Wereldleiders reageren met afschuw.

Erdogan hield in hoofdstad Ankara een spoedbijeenkomst met premier Binali Yildirim en bevelhebber van de landstrijdkrachten Hulusi Akar. "Iedereen moet weten dat de terroristische organisaties geen onderscheid maken tussen Istanbul en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago, Antalya en Rome", aldus de Turkse president.

36 doden
Vanuit de hele wereld werd gereageerd op de gebeurtenissen in Istanbul, waarbij zeker 36 doden vielen en 147 mensen gewond raakten door drie zelfmoordterroristen.

Het Witte Huis zegt vastberaden te blijven in zijn steun aan Turkije. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is ,,het gevaar van terreur nog nooit zo groot geweest''. Voor zijn Democratische tegenhanger Hillary Clinton is de aanval een herinnering dat de VS zich niet kunnen terugtrekken.

Laffe daad
Na afloop van de Europese top in Brussel, spraken ook Europese leiders zich vol afschuw uit over de aanslag. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel sprak van een nieuwe laffe daad. "Ik wil aan het hele Turkse volk zeggen dat we ons verenigd hebben in de strijd tegen het terrorisme en we elkaar zullen ondersteunen", aldus Merkel.

"Deze terroristische daden volgen op andere aanslagen, waardoor de situatie in Turkije nog moeilijker wordt", waren de woorden van de Franse president François Hollande. Hij riep op actie te ondernemen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →