Offermanns moet leren leven met een flinke kras

© ANP/Evert-Jan Daniels

Ricardo Offermanns zou nog naar het Europees Hof kunnen stappen. Maar het lijkt de oud-burgemeester beter een punt achter de juridische lijdensweg te zetten en zijn strafblad te accepteren.

Hans Goossen en Theo Sniekers

De Hoge Raad heeft geoordeeld. Ricardo Offermanns gaat voortaan door het leven met een strafblad wegens medeplichtigheid aan het schenden van het ambtsgeheim.

BurgemeeesterDe telefoontjes die de VVD’er in 2012 als kandidaat-burgemeester van Roermond voerde met zijn toenmalige partijgenoot Jos van Rey zijn hele dure gebleken. Ze leveren Offermanns niet alleen een nu onherroepelijke taakstraf van zestig uur op, maar braken ook zijn loopbaan als burgervader wreed af.

Naar de ambtsketen van Roermond kon hij fluiten, die van Meerssen moest hij inleveren. Offermanns zegt het oordeel van de Hoge Raad te moeten accepteren, al had hij net als zijn advocaat Jules Heemskerk graag een uitgebreidere motivering gezien. „Er is in Nederland kennelijk niet veel nodig voor medeplichtigheid aan schending van het ambtsgeheim”, stelt de raadsman.

ComebackVoor Offermanns voelt het alsof zijn auto is aangereden door een vrachtauto. „Het is me overkomen. Daar moet ik mee leren leven. Je kunt er nu anders naar kijken, toen was ik me niet ervan bewust dat ik iets strafbaars deed.” Een comeback in het openbaar bestuur ligt niet voor de hand met een veroordeling op het cv. „Het heeft geen zin om sikkeneurig te blijven”, meent Offermanns, die momenteel bezig is met een arbeidsmarktproject voor vluchtelingen en mensen in de bijstand.

Het arrest van de Hoge Raad is een slecht voorteken voor Van Rey. De kans dat ook de oud-wethouder van Roermond tegen een veroordeling aanloopt voor het lekken van de vertrouwelijke info is met het arrest flink toegenomen. Van Rey’s advocaat Gitte Stevens betoogde voor de Rotterdamse rechtbank, net als Offermanns, dat haar cliënt helemaal geen verboden informatie heeft doorgegeven. De geheimhoudingsplicht zou vooral de identiteit en privacy van burgemeesterskandidaten betreffen.

AmbtsgeheimDie interpretatie van de wet is volgens de Hoge Raad veel te eng. Het oordeel van het gerechtshof, dat in 2015 in zijn veroordeling van Offermanns stelde dat ook Van Rey zijn ambtsgeheim ‘grovelijk’ had geschonden, blijft daarmee recht overeind staan.

Op 12 juli zal blijken wat het arrest voor Van Rey betekent. Dan doet de rechtbank in Rotterdam uitspraak in zijn zaak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal