D66: Drie xtc-pillen op zak moet niet strafbaar zijn

© Fotolia

Het hebben van drie xtc-pillen voor eigen gebruik moet niet meer worden bestraft. Dat bepleit Vera Bergkamp van D66 woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer. Justitieminister Van der Steur voelt niets voor ander beleid.

ANP

Het bezit van meer dan één pil kan je volgens Bergkamp nu nog steeds een strafblad bezorgen. ,,Laat het bezit van maximaal drie pillen onbestraft'', zegt het Kamerlid. ,,Voorkom daarmee dat festivalbezoekers bijvoorbeeld meerdere pillen tegelijkertijd nemen omdat ze op een controle stuiten.''Volgens Bergkamp wijst wetenschappelijk onderzoek ook uit dat xtc minder schadelijk is dan alcohol en tabak. ,,D66 wil een beleid gebaseerd op feiten en niet op politieke onderbuikgevoelens." D66 wil verder dat het testen van pillen beter geregeld wordt.Het debat is het gevolg van een zogenoemd burgerinitiatief om iets op de agenda van de Kamer te krijgen. Het BNN-programma Spuiten en Slikken begon ermee en wist er 41.000 handtekeningen voor te vergaren, meer dan noodzakelijk is om iets in het parlement aan de orde te laten stellen. Justitieminister Ard van der Steur heeft al laten weten dat hij niks voor ander beleid voelt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal