Omvallen van hijskranen Alphen was onvermijdelijk

© ANP/Bas Czerwinski

Het plaatsen van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn op 3 augustus vorig jaar had niet goed kunnen gaan. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het onderzoeksrapport over het kraanongeluk bij deze werkzaamheden.

tgeurts

De kranen die op pontons stonden, vielen om bij het neerleggen van het rijdek. Het ongeluk leidde tot een enorme ravage in het centrum van Alphen. Een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn werd verpletterd. Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar. Er vielen geen gewonden.

Tekort,,De voorbereiding op het plaatsen van het nieuwe brugdek schoot ernstig tekort’’, stelt de OVV vast. ,,De uitvoerende bedrijven hebben de complexiteit van de werkzaamheden onderschat en geen enkele partij realiseerde zich dat het hijsen van het brugdeel risico’s had voor de omgeving.’’

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de hijsopstelling al bij het begin van de werkzaamheden een te lage stabiliteit had. Toen tijdens het hijsen een van de pontons sterk begon te hellen, bezweek de kleinste kraan onder het gewicht en trok vervolgens de gehele hijsopstelling mee in zijn val.

HijsplanEr is onvoldoende stilgestaan bij het belang van stabiliteit en de werking hiervan, meent de OVV. ,,In het hijsplan werd geen rekening gehouden met een aantal factoren dat de stabiliteit beïnvloedt, zoals het verschuiven van het zwaartepunt door het manoeuvreren met de kranen, de wind en de doorbuiging van de mast. In de laatste versie van het hijsplan ontbrak een stabiliteitsberekening.''

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal