Eerste foto terrorist op luchthaven Istanbul

© EPA/Sedat Suna

© AD

thumbnail:
thumbnail:

Na de terroristische aanslag op de luchthaven Atatürk bij Istanbul, die inmiddels 41 mensen het leven heeft gekost, is de jacht op de daders geopend. Volgens Habertürk TV is één van de terroristen te zien op bijgevoegde foto. In ieder geval is het opvallend hoe de man rustig lijkt verder te wandelen, terwijl de rest in paniek is.

ANP

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de doden en gewonden van de aanslag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag noch de autoriteiten ter plaatse maken melding van Nederlandse slachtoffers.

Onder de 41 doden die woensdagochtend waren geteld bevonden zich 31 Turken. Verder ging het om vijf Saudi's en slachtoffers uit China, Irak, Iran, Jordanië, Oekraïne. Oezbekistan en Tunesië. In totaal raakten 240 mensen gewond. Vertegenwoordigers van het Nederlands consulaat bezoeken voor de zekerheid de ziekenhuizen in Istanbul om navraag te doen naar landgenoten.

Lees ook: 41 doden bij zelfmoordaanslag Istanbul

ISWie verantwoordelijk is voor de zwaarste aanslag op Turkse bodem dit jaar is niet zeker, maar de beschuldigende vinger van de Turken wijst naar Islamitische Staat. Volgens de autoriteiten hebben drie zelfmoordterroristen zich dinsdagavond op de luchthaven opgeblazen.

Het vliegverkeer op de belangrijke luchthaven werd woensdagochtend gedeeltelijk hervat. Er was wel sprake van annuleringen en vertragingen. De eerste vlucht uit Nederland, vanaf Rotterdam-The Hague Airport, vertrok alweer 's ochtends vroeg. Reisorganisatie Thomas Cook zette zijn lastminutecampagne voor Turkije tijdelijk stil uit respect voor de slachtoffers van de aanslag.

ToerismePresident Recep Tayyip Erdogan veroordeelde de aanslag in scherpe bewoordingen. De Turken waren juist de afgelopen dagen bezig om hun imago als veilig land op te poetsen. De toeristen brengen veel geld in het laatje, maar bleven meer en meer weg door de onveilige situatie in het land.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal