Urine drinken gaat bemanning ISS goed af

© EPA/Maxim Shipenkov

Water is schaars in de ruimte, en daarom drinken de bemanningsleden van ruimtestation ISS al een tijdje hun eigen gezuiverde urine. Dat gaat zo goed, dat de ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de productie op te voeren.

ANP

De ruimtevaarders moeten nog meer ‘tweedehands water’ drinken.

94 procentHet ISS heeft sinds een paar jaar een speciaal urinefilter. Urine bestaat voor het grootste deel uit water, dat door de machine eruit wordt gehaald. Maar in het restant zit ook nog bruikbaar water. Het nieuwe apparaat, dat in 2018 moet worden geïnstalleerd, is ontworpen om dat er ook nog uit te halen. Dan wordt 94 procent van alle plas in het ISS hergebruikt als water.

KostenHet zuiveren van de urine in het ruimtestation levert ongeveer 6000 liter water per jaar op. Dat hoeft dus niet vanaf de aarde te worden gebracht, wat veel geld scheelt. Hergebruik van urine helpt bovendien wanneer mensen ooit ver de ruimte in gaan, bijvoorbeeld naar Mars.

ZuiverHet smaakt net als gewoon water, het enige probleem zit tussen de oren: bemanningsleden moeten wennen aan het idee dat ze gezuiverde urine drinken. ,,Maar voordat je walgt bij de gedachte dat je urine drinkt, denk erom dat ons water zuiverder is dan het meeste water dat je thuis drinkt’’, aldus astronaut Chris Hadfield in een demonstratiefilmpje.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal