Mosselen Oosterschelde nog steeds giftig

© ANP/Robin van Lonkhuijsen

In de mosselen en oesters in het oostelijk deel en noordelijke tak van de Oosterschelde is opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen.

ANP

De schelpdieren uit deze gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.

MonstersDeskundigen hebben dinsdag monsters genomen in de besmette gebieden. De NVWA test sinds oktober 2015 elke week op TTX. Er waren toen aanwijzingen dat de giftige stof mogelijk in de mossel- en oesterbanken voorkwam. Pas recent werd het gevaarlijke goedje daadwerkelijk aangetroffen.

Tetrodotoxine (TTX) is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, zoals de kogelvis, in bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in uiterste geval de dood tot gevolg.

VeiligWie 400 gram besmette mosselen eet kan al behoorlijk ziek worden, weet de NVWA. Volgens de NVWA zijn mosselen en oesters uit andere gebieden in de Zeeuwse wateren veilig voor de consument. ,,Ze worden getest voordat ze in de handel komen.''

De vondst van TTX komt voor de mosselbranche op een ongelegen moment. Woensdag is de feestelijke start van het mosselseizoen.

Tetrodotoxine is wateroplosbaar, meldt de NVWA. De verwachting is dan ook dat de besmetting door de zelfreinigende werking van de Oosterschelde ook weer snel kan verdwijnen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal