Rabobank helpt getroffen boeren en tuinders

© iStock

De boeren en tuinders in Limburg, die de voorbije weken ernstig getroffen werden door het noodweer, krijgen hulp van de Rabobank. De bank komt klanten met schade tegemoet met een overbruggingskrediet of ze biedt de mogelijkheid om aflossingen uit te stellen.

Genaud Molin

Het noodweer met vuistgrote hagelstenen zorgde donderdag voor een ravage bij boeren en tuinders in Noord-Brabant en Limburg. De Rabobank is een belangrijke financier van de agrarische sector. De bank wil de getroffen ondernemers op de korte termijn bijstaan om financiële problemen te kunnen voorkomen en verlichten.

BezoekDe overheid kan eventueel garant staan bij leningen, aldus staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Hij bracht woensdag een bezoek aan de getroffen regio om te kijken naar maatregelen op de korte termijn. De bewindsman neemt ook contact op met Brussel over de gedupeerde boeren die in de knel komen met hun administratie en daardoor bijvoorbeeld Europese subsidie dreigen mis te lopen.

Van Dam wees echter het verzoek van boeren en gemeenten in de regio af om het noodweer tot ramp te verklaren, waardoor schadevergoeding mogelijk wordt. Volgens de staatssecretaris is de wet die dat regelt bedoeld voor onverzekerbare schade. In de regio gaat het om schade die wel verzekerbaar is. Van Dam wees er verder op dat die wet uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Nationale rampDertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten willen dat de overheid het noodweer van vorige week beschouwt als nationale ramp. Zij vrezen ,,dat anders vele gezonde bedrijven in onze regio’s in financiële problemen komen en mogelijk bezwijken, met alle gevolgen van dien'', staat in een brief die Van Dam tijdens zijn bezoek kreeg.

De sector in Limburg en Oost-Brabant schat dat het noodweer van de afgelopen tijd meer dan een half miljard euro schade heeft veroorzaakt. Honderden tuinderskassen werden door de kracht van het water kapot geslagen en ook raakten talloze gewassen en daken beschadigd.

Donderdag in De Limburger meer over het bezoek van staatssecretaris Van Dam aan de getroffen boeren en tuinders in Limburg.Lees meer hier

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal