Er is nog hoop voor Syrische onderduikers

Burgemeester Jos Heijmans van Weert hielp de moeder en haar kinderen met onderduiken.© Stefan Koopmans

Zijn de kansen voor het Syrische gezin om in Weert te blijven nu verkeken? Nog niet helemaal. Het Europees Hof is een optie, en anders achttien maanden onderduiken.

Judith Janssen

Het komt niet vaak voor dat een vluchteling met ’Dublin’ tot aan het Europees Hof wil procederen om toch in Nederland asiel aan te kunnen vragen. De advocaat van de Syrische moeder en haar vier kinderen die in Weert zitten ondergedoken, zegt het op zijn minst te overwegen nu zowel de rechtbank als de Raad van State hebben gezegd dat de vrouw niet bij haar broertje hoeft te blijven, die zegt de rol van vader te vervullen.

De vrouw en haar kinderen moeten volgens de zogeheten Dublinverordening terug naar Duitsland, waar zij als eerste werden geregistreerd. Daar werd immers haar vingerafdruk genomen en dat betekent dat Duitsland als eerste verantwoordelijk is voor de asielaanvraag.

StraatsburgIn Nederland kan het gezin dus niet meer in beroep en rest alleen nog de gang naar Straatsburg. Daar zal het Hof vooral gaan kijken of Europese rechtsregels zijn geschonden en of de Rechten van de Mens in het geding zijn, vertelt asieladvocaat Judit Selbach. „De Dublinzaken die bij het Hof komen, zijn overigens zeer zeldzaam.”

Nog zeldzamer is het feit dat de Syrische vrouw met haar kinderen zit ondergedoken, terwijl ze nog niet eens in de asielprocedure zat , zegt Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk. „We zien het wel bij vluchtelingen die een negatieve beschikking hebben gehad en het land uit moeten.” Toch is onderduiken ook een optie om straks alsnog in Nederland asiel aan te kunnen vragen.

Nieuwe aanvraagNa 18 maanden vervalt namelijk de oude asielaanvraag en kan het gezin een nieuwe aanvraag doen bij de IND. Een andere mogelijkheid is dat de moeder voor drie maanden in een niet-Schengenland gaat wonen en dan opnieuw in Nederland een aanvraag doet.

„Je moet in beide gevallen aantonen dat je ook echt weg bent geweest en dat is vaak erg lastig. Bovendien heb je paspoorten en reisdocumenten nodig en die heeft lang niet iedereen”, zegt advocaat Selbach. Zij zal haar cliënten in ieder geval niet snel aanraden onder te duiken. „Ik heb twee jongens die daarover denken, maar het is nog geen garantie dat de IND de aanvraag ook echt in behandeling neemt.”

VluchtelingenWerk pleit al bijna een jaar voor een alternatief asielmodel waarbij vluchtelingen beter over de EU worden verdeeld en waarbij meer rekening wordt gehouden met de wensen van vluchtelingen, bijvoorbeeld of iemand al familie heeft of wat de kansen op integratie zijn. Reageren? judith.janssen@mgl.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal