Maastrichtse student herhaalt Tour 1903: 6 ritten van 400 km

Print
Maastrichtse student herhaalt Tour 1903: 6 ritten van 400 km

Afbeelding: Screenshot L1

De uit Canada afkomstige Maastrichtse student Keir Plaice begint vrijdag aan een monstertocht op de fiets. Hij doet in zeventien dagen de Tour de France van 1903 over. In zes etappes rijdt Plaice liefst 2428 kilometer, gemiddeld meer dan 400 kilometer per rit.

Plaice voelt zich aangetrokken door het historische aspect, zo zei hij tegen de Limburgse tv-zender L1.

"De Tour is een droom, de mooiste koers die er is met een prachtige geschiedenis."

"De Tour is een droom, de mooiste koers die er is met een prachtige geschiedenis. Het wielrennen in die tijd was echt zoveel anders dan nu. De sport is nu erg gecontroleerd, met eten, wattages etcetera. Dit is voor mij een kans om te ervaren hoe het vroeger was, toen het nog een beetje losser was.''

Plaice kopieert vanaf vrijdag het exacte rittenschema van de eerste Tour uit 1903: Paris - Lyon (467 km), Lyon - Marseille (374 km), Marseille - Toulouse (423 km), Toulouse - Bordeaux (268 km) Bordeaux - Nantes, (425 km) en Nantes - Paris (471 km). Hij ziet niet op tegen de enorme afstanden. ,,Ik denk dat ik voldoende heb getraind. Ik ben alleen bang voor een dag stromende regen. Alleen maar zon is ook pittig, maar het is wel veel leuker dan regen.''

Plaice hoopt op 19 juli in Parijs te arriveren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen