Mark Meijer na diefstal en leugen weg uit raad Kerkrade

Mark Meijer, onzeker over zijn politieke toekomst. © Facebook

De diefstal van drank en zitzakken op het Pinkpop-festival heeft zijn tol geëist voor CDA-raadslid Mark Meijer. In een verklaring maakte hij gisteravond bekend dat hij vertrekt uit de gemeenteraad van Kerkrade en dat hij zijn zetel afstaat aan de CDA-fractie waarvan hij lid was.

Ruben van Erp en Marcel de Veen

Domme daad"Leven en toekomst vliegen aan mij voorbij door één domme daad", zo laat Meijer weten. "Een domme daad die onder de categorie strafbaar valt. Een domme daad die ik op geen enkele wijze wil bagatelliseren of goed wil praten. Ik neem verantwoordelijkheid en aanvaard de straf."

Het Openbaar Ministerie gaf Meijer eerder deze week een schikkingsvoorstel van 500 euro voor de diefstal van twee zitzakken, vier flessen wijn en een aantal blikjes mixdrank. Bij de politie bekende Meijer deze diefstal, terwijl hij eerder nog liet weten alleen een zitzak te hebben meegenomen.

LeugenaarDaarop is hij nu in zijn verklaring teruggekomen. "Door de eerste verklaring lijk ik nu een leugenaar. Ik heb een keuze gemaakt om niemand erbij te betrekken en vrienden te beschermen. Achteraf gezien had ik voor de gehele daad moeten uitkomen. Immers wij hebben elkaar op dat moment, onder invloed van alcohol, niet aangesproken op ons gedrag."

"Ik heb er spijt van dat ik hiermee jullie vertrouwen heb geschaad. Mijn familie, vrienden, het CDA, collega-partijen en vele inwoners van Kerkrade, die hun vertrouwen in mij hebben uitgesproken, werden door mijn gedrag in verlegenheid gebracht, zonder dat zij er een aandeel in hebben gehad. Dat heeft mij diep geraakt. Ook excuses aan de organisatie van Pinkpop."

Weinig steunHet vertrek van Meijer als raadslid was onafwendbaar. Vanuit de overige partijen in Kerkrade was er weinig steun meer voor hem. „Het is erg kwalijk dat hij ons belogen heeft", reageert fractievoorzitter John Roland van Ons Kerkrade. Ook SP-leider Marianne Laumann is duidelijk: „Dit is heel ernstig. Het is een integriteitskwestie. Ik vind het liegen nog erger dan het stelen zelf.”

Pinkpopbaas Jan Smeets vindt dat Meijer er nog genadig van afkomt met een geldboete. „Ik vind het nogal wat als mensen, onder wie een eigen medewerker, proberen om er midden in de nacht met je spullen vandoor te gaan. Dan kom je goed weg met een schikking. Dit riekt naar klassenjustitie en is in mijn ogen een vrijbrief om te stelen. Je behoort gewoon met je vingers van andermans eigendom af te blijven.”

Bittere smaakOverigens is Smeets er verbaasd over dat het Openbaar Ministerie naast Meijer tegen nog slechts één andere persoon een zaak is begonnen. Betrouwbare bronnen spraken immers over in totaal vier personen die bij de mislukte diefstal waren betrokken.

Al met al houdt Jan Smeets een bittere smaak in de mond over aan deze affaire. Niet op de laatste plaats aan de houding van Meijer, met wie Pinkpop acht jaar lang een relatie had als medewerker.

Meer over de affaire Mark Meijer in De Limburger van donderdag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal