Minister Plasterk uit roulatie vanwege hartklachten

© AD

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken moet tijdelijk stoppen met zijn werk vanwege hartklachten. Hij wordt volgende week geopereerd. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) vervangt hem sinds gisteren

AD

Plasterk (59) had naar verluidt sinds anderhalve week last van kortademigheid. Uit onderzoek is vervolgens gebleken dat een hersteloperatie aan zijn hartklep nodig is. Dat is een vrij zware ingreep. Plasterk zal in de zomer de tijd moeten nemen om te herstellen. Volgens het UMC Utrecht kost het zo'n drie, vier maanden voordat je na een hartklepoperatie weer aan het werk kan. MeelevenPremier Rutte wenste Plasterk vanuit Brussel veel sterkte toe. ,,En uiteraard een volledig herstel. Gelukkig was hij er op tijd bij. We leven allemaal zeer met hem mee de komende weken.'' Plasterk is niet de eerste minister die even uit de roulatie gaat vanwege ziekte. Wat dat betreft is het ministerie van Binnenlandse Zaken geen gezond departement, want zijn verre voorganger Kees van Dijk uit het kabinet-Lubbers II ging er ook vier maanden tussenuit vanwege een hartoperatie. UnicumRecenter viel premier Balkenende twee maanden uit, vanwege een gevaarlijke infectie aan zijn voet. Hij moest toen de algemene beschouwingen van 2004 aan vicepremier Zalm overlaten, een unicum in het parlement. Voor ministers geldt een vervangingsregeling. Bij het aantreden van een kabinet spreken ze af wie hen vervangt bij ziekte. Meestal neemt een staatssecretaris van hetzelfde departement de taken van een afwezige minister over en vice versa. Blok werkt al vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal