Ontsnappingstunnel ontdekt in oud nazikamp

© AD

Archeologen hebben in een voormalig Duits kamp bij Ponar in Litouwen een vergeten ontsnappingstunnel ontdekt.

ANP

De tunnel werd met de hand gegraven door veertig Joden die aan de uitroeiing door de nazi's probeerden te ontkomen. Het bestaan van de tunnel was bekend uit verhalen, maar tot nu toe wist niemand waar hij lag.

De onderzoekers van het Israël Antiquities Authority vonden de circa 35 meter lange tunnel op een diepte tussen 1,5 en 2 meter met gebruik van een speciale grondradar, schrijft The New York Times woensdag. Radar was de enige manier, omdat graven op de locatie te gevoelig ligt, vanwege de vele massagraven.TranenProfessor Jon Seligman uit Israel barstte in tranen uit toen hij en zijn team van wetenschappers de tunnel vonden. ,,Deze ontdekking is een hartverwarmende getuigenis van de overwinning van hoop op wanhoop. We kunnen nu niet alleen de gruwelen van de Holocaust laten zien maar ook het verlangen om te leven." De familie van Seligman kwam oorspronkelijk ook uit Litouwen.De archeologen vonden ook nog een plek die de as van ongeveer 7000 mensen bevat. De veertig man die bij het graven van de tunnel waren betrokken, waren leden van een groep die lijken moest opgraven en verbranden. Dit moesten ze doen toen duidelijk was dat de Duitsers de oorlog gingen verliezen.Elf overlevendenOmdat ze begrepen dat ze zelf als laatste zouden worden gedood, groeven ze de tunnel om te ontsnappen. Slechts elf wisten weg te komen en te overleven, omdat de bewakers de ontsnapping in april 1944 ontdekten.De Israelische minister van cultuur reageert op de ontdekking van de tunnel: ,,Dit is weer een bewijs dat de leugens van Holocaustontkenners ontkracht. Het succes van moderne technische ontwikkelingen hebben het Joodse volk geholpen met het onthullen van dit heldhaftige verhaal dat de nazi's hebben geprobeerd uit te wissen. Daar profiteert de hele mensheid van."DocumentaireVolgend jaar verschijnt op de Amerikaanse omroep PBS een documentaire over de Joden in Litouwen tijdens de oorlog en de gevangenen van Ponar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal