Mysterieuze 'drakenadem'-ijsjes niet aan te slepen

© AD

Nee, het meisje op de foto is niet aan het roken; ze eet een zogenoemd Dragon's Breath-ijsje. De cornflakes-achtige balletjes worden overgoten met vloeibare stikstof, waardoor er bij het eten rook uit je mond en neus komt. Net als bij, jawel, een draak. De koele lekkernij gaat in Amerika als warme broodjes over de toonbank, maar het eten van het goedje is niet zonder gevaar.

AD

Voor een beker drakenballetjes moet je afreizen naar bijvoorbeeld Los Angeles, waar ijszaak Chocolate Chair ze serveert. Dat doet de winkel al een tijdje, maar de populariteit ging door het dak toen bezoekers hun gespuw begonnen te delen op sociale media.

KleurrijkWaar smaken de krokante, kleurrijke bolletjes naar? Naar bijna niets, schrijven veel bezoekers op beoordelingssite Yelp. De optionele dipsaus, verkrijgbaar in smaken als roos, blauwe bes en gezouten caramel, is dan ook geen overbodige luxe. Uiteindelijk blijkt de smaak niet belangrijk; het gaat om de stoere foto die je van jezelf kunt maken tijdens het eten. Ook als dat een beetje pijn doet.

Want is vloeibare stikstof niet gevaarlijk?Jawel. Je kunt flinke brandwonden oplopen als je de balletjes te snel opeet nadat de stikstof is toegevoegd. Het is ook onverstandig om de bolletjes, of de beker waarin ze zitten, met je blote handen aan te raken. Gelukkig zitten er een stokje en een kartonnen hoesje bij.Geschrokken bezoekers waarschuwen op Yelp dat de balletjes zo koud zijn dat ze snel blijven kleven aan je tong en gehemelte. En als je gevoelige tanden hebt is de Dragon's Breath ook geen pretje.Ondanks de tamme smaak en de pijn bij het eten heb je voor 5 á 7 dollar (4,50 á 6,30 euro) wel wat te lachen én een paar rokerige selfies. En dat is ook wat waard, concluderen talloze klanten. Daarnaast is de draak waarop je lijkt in de Chinese cultuur een symbool van kracht en voorspoed.

CocktailsHet gebruik van vloeibare stikstof bij de bereiding van voedsel is overigens niet nieuw. Zo was het eerder een trend om cocktails en roomijs te laten roken dankzij het goedje en bevriezen topchefs er soms groentes mee.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal