België sleept Facebook voor Europese Hof

Print
België sleept Facebook voor Europese Hof

Afbeelding: ANP

België sleept Facebook voor het Europese Hof van Justitie omdat de socialenetwerksite het internetgedrag volgt van niet-gebruikers die Facebookpagina's bezoeken.

De Belgische rechter oordeelde woensdag dat hij niet bevoegd is Facebook op de vingers te tikken omdat het bedrijf gegevens uit Europa vanuit Ierland beheert.

Facebook mag het gewraakte cookie door de uitspraak van de rechter voorlopig blijven gebruiken. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil nu duidelijkheid over wie er dan wel bevoegd is Facebook tot de orde te roepen. Hij sluit zich daarom aan bij een verzoek van een Duitse rechter aan het hof om zich over de kwestie uit te spreken.

Kwalijk
De Belgische Privacycommissie, die de zaak voor de rechter had gebracht, noemde het volgen van niet-gebruikers kwalijk, omdat die praktijk de privacy zou aantasten van mensen die niet met de gebruikersvoorwaarden van Facebook hebben ingestemd. 

Facebook hield vol dat het gewraakte cookie nodig is om het sociale netwerk te beschermen tegen onder meer cybercriminelen. De kortgedingrechter gaf de Privacycommissie in eerste instantie nog gelijk, maar dat vonnis is nu dus teruggedraaid.