's Werelds duurste ruwe diamant blijft nog in de kluis

© AP

61 miljoen dollar is een formidabele smak geld, zelfs voor de grootste ruwe diamant die de afgelopen honderd jaar werd gevonden. Het kapitale bod was echter niet hoog genoeg om het glimmertje in spe, met de afmeting van een tennisbal, vandaag in Londen van eigenaar te doen wisselen.

David van der Heeden/AD

Veilinghuis Sotheby's dacht de Lesedi La Rona, zoals de edelsteen heet, voor zo'n 70 miljoen dollar te kunnen 'verpatsen', maar het lijkt erop dat alle commotie rond de Brexit ook de diamanthandel in zijn greep heeft.,,Helaas, Lesedi La Rona is niet verkocht'', zegt het veilinghuis in een persbericht. ,,Het is een magnifieke steen, en ze zal de geschiedenisboeken in gaan als een van de grootste diamanten ooit ontdekt.'' Duurste ooit geveildAlleen de in 1905 gevonden Cullinan, met een gewicht van 3.106 karaat, en de 3.167 karaat zware Carbonado do Sergio waren groter. De laatste is echter een zwarte diamant en niet geschikt om tot juweel te worden verwerkt.Als de 1.109 karaat wegende diamant de verwachting had waargemaakt, was het daarmee de duurste ooit op een veiling geweest. Bovendien gaat het om een ruwe steen, terwijl diamanten doorgaans voor verkoop worden geslepen. WaardestijgingDe eigenaar, het Canadese bedrijf Lucara Diamond, wilde meeliften met de waardestijging van edelstenen en de Lesedi La Rona direct aan een rijke koper slijten. Net zoals het deed met The Constellation in mei van dit jaar. Die ruwe steen bracht 55 miljoen dollar op en ging naar een acteur die graag anoniem bleef.In dezelfde maand lukte het ook met de Oppenheimer Blue, een blauwe 14.62 karaats diamant. Het kleinood bracht bij de veilingmeester van Christie's ruim 57 miljoen dollar op. Een dag eerder ging eveneens een 15.38 karaat wegende roze diamant voor dik 31 miljoen dollar naar een nieuwe eigenaar. De Lesedi La Rona, die in november vorig jaar in Botswana werd opgegraven, moet tot een koper zich aandient in een donkere kluis blijven liggen. Toch jammer voor een steen die zo uitzonderlijk helder is dat ze na een door Lucara uitgeschreven wedstrijd 'Ons Licht' werd gedoopt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal