Interview Mark Meijer: het doet pijn dat ik als leugenaar word afgeschilderd

Print
Interview Mark Meijer: het doet pijn dat ik als leugenaar word afgeschilderd

Afbeelding: ANP/Facebook

Van ‘coming man’ naar persona non grata. Het leven van Mark Meijer staat sinds de diefstal op Pinkpop op zijn kop. In een vraaggesprek geeft hij aan hoe hij de afgelopen weken heeft beleefd.

Was het nou een bewuste actie of een kwajongensstreek?
„Het was in ieder geval geen geplande actie. We kregen na het optreden een gekke ingeving. Helaas spraken we elkaar niet aan op de daad. Toen ik geconfronteerd werd met de beveiligers, was ik meteen nuchter. Bij wijze van spreken dan. Ik dacht al meteen aan de gevolgen en hoopte dat de schade politiek gezien beperkt zou blijven. Besefte meteen dat ik fout zat. Hoe dom kun je zijn.”

Zo ben je groot politiek talent, ineens zit je in de cel. Wat is dat voor ervaring?
„Bij aankomst op het politiebureau ben ik naar mijn cel gebracht. Op het moment dat de deur dichtvalt, lijkt het alsof je in een film zit. Je hoopt dat het een slechte droom is. Maar toen ik wakker werd, wist ik dat het mis was. Daarbij is het een heel vreemde ervaring. Je zit op een hok van twee bij twee meter en hebt totaal geen tijdsbesef.”

Heb je bij het eerste verhoord direct schuld bekend?
„Ja. Ik ben zondagochtend verhoord en heb daar meteen bekend en de verantwoordelijkheid voor het geheel op mij genomen.”

Vervolgens moest je nog een nacht in de cel blijven. Waarom?
„Omdat het onderzoek nog liep en ze misschien nog aanvullende vragen hadden. Ik had dat ook niet verwacht. En zo zit je nog een dag zonder tijdsbesef. Ik mocht twee keer luchten per dag.”

Op maandag kwam je vrij en op dinsdag had je een afspraak met de fractievoorzitter Annemie Housen-Donners en partijvoorzitter Max Ruiters.
„Ik heb verteld dat ik een diefstal gepleegd had. Toen heb ik ter verduidelijking gezegd dat het om één zitzak ging. Wat ik heb benoemd is de daad die ik heb begaan, niet die van de groep. Ik heb details achterwege gelaten. Dat deed ik om andere mensen te beschermen.”

Je hebt dus niet de volledige waarheid verteld in je eerste verklaring?
„Ik heb details achterwege gelaten om vrienden te beschermen. Die keuze heb ik toen gemaakt, maar dat was achteraf niet de juiste keuze. Maar ik heb wel bekend dat ik een strafbaar feit heb begaan. Ik heb nooit de intentie gehad om de zaak te bagatelliseren. Ik heb het toen niet als leugen ervaren. Hetgeen wat ik heb verteld, is de waarheid. Het achterwege laten van de details is niet goed te praten. Maar dat ik uiteindelijk als leugenaar word afgeschilderd, doet mij erg pijn.”

Ook richting de media liet je deze details achterwege. Je wist toch dat het hele verhaal uit zou komen?
„De media-aandacht heeft mij overdonderd. Ik heb toen direct een verklaring gegeven. Dat had ik achteraf niet moeten doen. Ik heb er mensen mee in verlegenheid gebracht.”

Vervolgens kwamen nieuwe geruchten en beweringen. Je wist dat die klopten. Waarom reageerde je niet?
„Ik had met het Openbaar Ministerie de afspraak gemaakt om in het belang van de zaak niet meer te reageren. Daar heb ik mij aan gehouden. Ik wist wel dat de beweringen juist waren, maar ik kon niet reageren. Dat voelde opnieuw alsof ik in een cel zat. Ik had snel door dat het misging en zag de schade steeds groter worden. Bij mij is afspraak een afspraak.”

Waarom heb je niet direct excuses aangeboden aan Pinkpop?
„Gaande het onderzoek is mij afgeraden om meteen excuses te maken. Mijn gevoel zei dat ik meteen had moeten bellen. Ik begrijp heel goed dat Jan Smeets mij dat kwalijk neemt.”

Hoe heb je deze periode beleefd?
„De telefoon ging de hele dag af. Van ’s ochtends half zes tot ’s avonds twaalf uur. Je wordt echt geleefd. Ik heb dan ook heel slecht geslapen. Je bent constant aan het nadenken. Vroeg me af wat ik anders had kunnen doen en wilde de tijd graag terugdraaien. Veel mensen in mijn naaste omgeving gaven aan dat ze teleurgesteld in mij waren. Dat doet natuurlijk vreselijk pijn. Maar daarnaast heb ik ook veel steun gehad. Voornamelijk van vrienden, familie en mensen van het CDA. Ook bij burgemeester Jos Som kon ik goed mijn verhaal kwijt.”

Je hebt je zetel ingeleverd.
„Ik heb er lang en zwaar over nagedacht. Maar ben gisteren (woensdag red.) uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat dit de beste oplossing is. Ik heb het CDA de nodige schade berokkend en kies het partijbelang nu boven het eigen belang.”

Hoe voelde het om voor de hele gemeenteraad je zetel in te leveren?
„Het voelde net als liefdesverdriet. Toen ik na de raad op kantoor kwam, was ik echt gebroken.

Je blijft lid van het CDA.
„Ik sluit een politieke terugkeer in de toekomst niet uit. Maar de tijd zal het leren. Ik moet eerst het vertrouwen van veel mensen terugwinnen. Dan zien we wel verder.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →