Tablet populairder dan 'ouderwetse' computer

Print
Tablet populairder dan 'ouderwetse' computer

Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout

De tablet vervangt langzaam maar zeker de 'ouderwetse' computer in onze huiskamer. Vorig jaar hadden bijna zes op de tien huishoudens een tablet.

Dit apparaat is daarmee populairder dan de 'ouderwetse' computer die in de helft van de huizen nog aanwezig is. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Populairst
Ook de smartphone rukt op, zeven op de tien Nederlandse huishoudens hebben er een in huis. Ook ouderen (mensen van 65 jaar en ouder) gaan overstag; ongeveer twee op de tien hebben een smartphone. Om gebruik te maken van het internet op andere plekken dan thuis of op het werk, is de smartphone veruit het populairst. Vorig jaar ging bijna 67 procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder hiermee op het mobiele internet, in 2012 was dat nog 40 procent. Ook de tablet en laptop worden steeds meer onderweg gebruikt. Een kwart van de mensen gaat zo online.

Laptop
Vooral 45-plussers maken steeds meer gebruik van mobiel internet. Was in 2012 41 procent van de 45- tot 65-jarigen mobiel online; vorig jaar was dat gestegen tot 71 procent. Bij 65-plussers steeg het van 11 naar 31 procent. Onder de 45 jaar zijn nu bijna negen op de tien mensen wel eens mobiel online. De laptop wint het alleen bij de 12- tot 25-jarigen nog van de tablet.

Het CBS keek ook naar wat Nederlanders online doen. Telefoneren via internet is de afgelopen jaren wel toegenomen; van 23 procent in 2012 naar 31 procent vorig jaar. Ook gebruiken Nederlanders het internet massaal om online te shoppen. We doen dit meer dan andere Europeanen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →