Identiteit van aanslagplegers Istanbul bekend

Print
Identiteit van aanslagplegers Istanbul bekend

Afbeelding: ANP

De drie zelfmoordterroristen die dinsdag een aanslag pleegden op de luchthaven Atatürk in Istanbul waren een Oezbeek, een Rus en een Kirgiziër. Dit hebben Turkse regeringskringen donderdag laten weten.

In verband met de verwoestende terroristische aanslag hield de Turkse politie na invallen in Istanbul donderdag dertien verdachten aan. De arrestanten zouden uit kringen komen van Islamitische Staat (IS). Onder hen zijn drie buitenlanders, meldden staatsmedia.

Razzia's
Antiterrorisme-eenheden deden op zestien plaatsen invallen in Istanbul, in de drie volkswijken Pendik, Basaksehir en Sultanbeyli . Ook in de stad Izmir hield de politie razzia's gericht tegen mogelijke cellen van IS. De invallen kwamen twee dagen na de aanslag op de luchthaven Atatürk waarbij 43 mensen om het leven kwamen.

Negen vermoedelijke militanten, die in contact stonden met IS-strijders in Syrië, werden aangehouden tijdens de invallen in Izmir, zei staatspersbureau Anadolu. Zij worden verdacht van de financiering, werving en het verstrekken van logistieke steun aan de soennitische terreurgroepering.

Rusland
De regering in Moskou kon niet bevestigen dat een van de aanvallers een Russisch staatsburger is. ,,We hebben geen informatie over de mogelijke betrokkenheid van een Russische staatsburger'', zei een Kremlin-woordvoerder tegen persbureau Interfax. Oezbekistan, Kirgizië en de Russische deelrepubliek Dagestan zijn overwegend islamitisch en maakten ooit deel uit van de Sovjet-Unie. Veel extremisten uit de Kaukasus en Centraal-Azië hebben zich aangesloten bij IS in Syrië en Irak.