VVV blijft iedere keer weer verbazen

Print
Als er één ding zeker is in het dossier VVV, dan is het dat er niets zeker is. Steeds wanneer er een oplossing voor de noodlijdende club lijkt gevonden, gooit de club de deur in het slot.

VVV worstelt al elf jaar met stadion De Koel. Alde Kraom, noemt VVV-voorzitter Hai Berden het. Sinds 2005 maakt hij plannen voor een nieuw stadion. Aanvankelijk gaat de club voor een nieuw multifunctioneel stadion op het kazerneterrein in Blerick, maar dat gaat uiteindelijk niet door. De tijd is echter niet stil blijven staan. Na sportieve successen met een promotie naar de eredivisie volgt in 2013 een degradatie en drogen de inkomsten snel op. VVV komt in financieel zwaar weer en heeft jaarlijks een tekort van 5 ton. Tijdens zijn nieuwjaarspraak in januari 2015 luidt Berden de noodklok. Er moet steun komen van de gemeente Venlo, anders is het gedaan met het betaald voetbal in de regio Venlo, klinkt het. De Venlose politiek is niet overtuigd en roept een commissie van wijzen in het leven die moet onderzoeken of een gemeente überhaupt een betaald voetbalclub zomaar financieel te hulp kan schieten. Ook moet er precies in beeld worden gebracht hoe de club er nu financieel voor staat.

De analyse is glashelder: het gaat niet goed met VVV. Sterker nog, de club dreigt in problemen te komen met de licentiecommissie van de voetbalbond. We zitten inmiddels in december 2015 en er is snel 5 ton nodig om de club overeind te houden. De helft van dat bedrag moet van de gemeente komen in de vorm van een lening, de andere helft haalt de club zelf op. Het gerenommeerde adviesbureau Hypercube wordt in de arm genomen om (betaald door de gemeente) voor de club een toekomstplan te schrijven. Wanneer de raad in januari 2016 instemt met de lening lijken alle seinen op groen te staan. Totaal onverwacht laat de club in maart weten alsnog af te zien van de lening omdat het niet kan instemmen met de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Wat volgt zijn onderhandelingen achter de schermen en met succes: een maand later stemt VVV alsnog in met een gemeentelijke lening. Al gaat het nu om 2 ton. Met dat akkoord kan ook het door de gemeente betaalde Hypercube weer aan de slag met het toekomstplan. Het bureau concludeert al snel dat de voetbalclub wel degelijk bestaansrecht heeft en dat er in potentie in Venlo een middenmoter voor de eredivisie zit, maar dat het huidige stadion De Koel die vooruitgang belemmert. Drastisch vernieuwen dus of een nieuw stadion dus, is de conclusie. In juni ligt er een voorlopig rapport waarin alle opties zijn uitgewerkt.

Haast is geboden want de Venlose gemeenteraad vergadert eind die maand voor het laatst, daarna is er zomerreces. Maar opnieuw trapt de voetbalclub op de rem. Het VVV-bestuur laat weten ze te weinig tijd had om het rapport te bestuderen en dus onmogelijk kan instemmen met de inhoud ervan.

Het wordt vervolgens weer stil, tot nu. De club laat weten niet langer met Hypercube te willen werken en zegt zich nu te richten op het komend voetbalseizoen. Wat dat alles  betekent voor de plannen voor het nieuwe of vernieuwde voetbalstadion is ongewis. Venlo moet opnieuw afwachten wat de volgende zet van de voetbalclub wordt.

Lees hier meer