Minder Zwarte Pieten bij intocht Sinterklaas

© ANP

Bij de intocht van Sinterklaas in Utrecht op zondag 13 november zijn minder Zwarte Pieten aanwezig.

AD

Het aantal Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas in Utrecht neemt verder af, kondigt voorzitter van de Stichting Stadsontspanning Luc Dietz aan.Minder traditionele pietenWas de verhouding roetveegpieten en traditionele pieten vorig jaar nog gelijk, dit jaar komen er minder traditionele pieten (bruin of zwart) op de Weerdsluis. "We luisteren naar de samenleving en bouwen het aantal Zwarte Pieten af’’, stelt Dietz, die voor de laatste keer de feestelijke intocht leidt.Zwarte piet niet verbannenDe Stichting Stadsontspanning wil nuance aanbrengen in de beladen discussie over Zwarte Piet. Zwarte Piet wordt niet in de ban gedaan. "We bewegen mee zonder afbreuk te doen aan het verhaal. De intocht is een kinderfeest.’’

"We bewegen mee zonder afbreuk te doen aan het verhaal. De intocht is een kinderfeest.’’

Vorig jaar was artistiek leider Luca Stappers aangetrokken om het randprogramma tijdens de optocht door de stad in te vullen. Zo zorgden als bouwvakkers verklede acteurs en dansers voor een show bij de aanlegplaats op de Weerdsluis. "Ik wilde de clownerie bij Zwarte Piet weghalen en daarvoor gewone Utrechters gebruiken. Helaas is een aantal ideeën niet uitgevoerd, zoals twee acrobaten die een spandoek ophangen over de gracht en acteurs die een theaterstukje opvoeren op het Domplein.’’Invulling intocht blijft geheimHet sinterklaascomité heeft voor dit jaar een nieuwe artistiek leider aangetrokken. Dietz: "Producente Christine van Pul vindt dat het beter kan. Het aankomstprogramma bij de sluis zat sterk in elkaar, maar we willen een verbindend verhaal vertellen.’’ Hoe het artistiekere verhaal er dit jaar uitziet, wil Dietz niet zeggen.Vorig jaar trok Utrecht, wat betreft het aantal Zwarte Pieten, één lijn met steden als Amsterdam, Den Haag, Meppel en Maastricht. "Het lukte niet om Rotterdam erbij te betrekken. Dit jaar varen we een eigen koers. Hoe de intocht er precies uit ziet, houden we geheim omdat het een kinderfeest is. De intocht moet niet worden gebruikt voor een discussie over een dieper liggend probleem van racisme.’’ Overigens neemt het aantal pieten bij de intocht toe: van 250 in 2015 naar zo’n 300 dit jaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal