Dit moet je weten over het OLS 2018

Print
Het Oud Limburgs Schuttersfeest, dat bestaat sinds 1876, wordt zondag georganiseerd door schutterij Sint Servatius uit Raam-Kinrooi (B). Het is één van de grootste volksfeesten in de beide Limburgen. Ook dit jaar is het evenement weer uitgebreid te volgen op delimburger.nl. Wat moet je weten van het OLS?

Hoe word je winnaar en waarmee schieten ze?
Het schutterszestal dat het langst foutloos schiet – dus elke ronde alle 18 bölkes afschiet -  is winnaar van het OLS. Er wordt geschoten met de zogenaamde zware buks met loden kogels van het kaliber 12 of 16. Dit zijn cilindrische kogels met een massa van circa 45 gram voor kaliber 12 en circa 40 gram voor kaliber 16. De schutterijen gieten hun eigen kogels.

Wat schuift het als je het OLS wint?
De OLS-winnaars vergaren eeuwige roem. En natuurlijk het beeldje met de naam d’n Um en het recht een jaar later het OLS te organiseren. OLS-winst levert geen geld op en kan zelfs – met enige pech – een jaar later geld kosten.

Schieten Belgen beter dan Nederlanders?
Belgen schieten niet per se beter dan Nederlanders, maar in elk geval méér. Bijna elk weekend vindt wel ergens een schietwedstrijd plaats. In Nederlands Limburg zelf is er ook verschil. De Noord-Limburgse schutterijen kennen meer waarde toe aan het schieten dan de Zuid-Limburgse. Bij die laatste staat presentatie, uiterlijk vertoon hoger aangeschreven.

Mogen vrouwen ook meedoen of zijn ze enkel goed om mandjes met eten te dragen en mooi te zijn?
Vrouwen mogen sinds 2001 ook deel uitmaken van het schutterszestal. Dat betekent dat in 2002 voor de eerste keer vrouwen onder de schietboom stonden bij het OLS. Of schutterijen vrouwen op willen stellen in hun zestal is overigens hun eigen keus.

Is het OLS alleen een schietwedstrijd of zijn er nog meer wedstijden?
De essentie van het OLS is de schietwedstrijd. Maar alleen al tijdens de optocht worden de verenigingen door een vakjury gejureerd op 60 verschillende onderdelen. Tel daarbij op de wedstrijden die op het wedstrijdterrein plaatsvinden, dan moet je van goede huizen komen om zonder prijs naar huis te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld worden: beste bordjesdrager nieuwe exercitie, beste bordjesdrager oude exercitie gewapend, beste bordjesdrager oude exercitie ongewapend, beste bordjesdrager Belgische exercitie én beste bordjesdrager Gilde exercitie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →