Terroristen betrapt door te warme kleding

Print
Terroristen betrapt door te warme kleding

Afbeelding: AFP

Veiligheidsagenten blijken de terroristen maandag in het vizier te hebben gekregen op de luchthaven Ataturk in Istanbul. Omdat ze verdacht warm gekleed waren, besloten de agenten om hen te controleren. Zo moesten de terroristen vroeger in actie komen dan ze gewild hadden.

De Turkse overheid heeft nieuwe beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de drie terroristen samen lachend bij de luchthaven aankomen. Daarna verspreiden ze zich en krijgen twee veiligheidsagenten een van hen in de gaten.

De Turkse krant Hurriyet kon het gesprek alezen die de agenten via berichten uitwisselden. "Hij loopt in dit weer rond met een regenjas. Makker, het ziet er als een dief uit, zullen we hem volgen?" Zijn collega moedigt hem aan om dat te doen, terwijl hij versterking oproept. Wat er daarna gebeurt zien we op veiligheidsbeelden die de overheid vrijgaf.

Schoten
De agent spreekt de terrorist aan bij de liften. Die tast naar zijn binnenzak als hij identiteitspapieren neemt, maar haalt dan een wapen boven en schiet op de agent. De man valt kronkelend van de pijn op de grond, waarna de terrorist zich omdraait en nog drie keer schiet. 

Daarna is de terrorist naar beneden gelopen en heeft hij zichzelf opgeblazen tussen de wachtende taxi's aan de aankomsthal. De twee anderen maakten van de chaos gebruik om verder in het luchthavengebouw binnen te dringen. Ze beginnen rond te schieten, totdat een agent boven aan de roltrappen de tweede terrorist neerschiet, waarna die zichzelf opblaast.

De derde terrorist wordt beneden tegengehouden door douanier Umut Sakaroglu en blaast zichzelf op. 

Afkomst
Volgens de Turkse ambtenaar waren de drie daders afkomstig uit Oezbekistan, Kirgizië en Rusland. Het Turkse nieuwsagentschap Dogan preciseert bovendien dat die derde dader uit Dagestan kwam, een autonome republiek in het zuiden van Rusland. Daarmee zouden alle daders stammen uit een gewezen Sovjet-regio met een bevolking die hoofdzakelijk uit moslims bestaat.

De regering in Moskou kan voorlopig niet bevestigen dat een van haar burgers bij de aanslag betrokken was. "We hebben geen informatie over de mogelijke deelname van een Russische staatsburger", zo verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov aan het agentschap Interfax. Eerder had de krant Hurriyet nog geschreven dat een van de zelfmoordterroristen afkomstig was Tsjetsjenië, een Russische republiek uit dezelfde regio.

De drie zelfmoordterroristen, die een aanslag pleegden op de de luchthaven Atatürk in Istanbul, sleurden 42 mensen mee de dood in. Daarnaast raakten ook 239 mensen gewond. De regering heeft de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) als vermoedelijke dader van de aanslag aangewezen. IS is erin geslaagd heel wat geradicaliseerden uit Centraal-Azië te rekruteren.

Arrestaties
Inmiddels zijn dertien verdachten opgepakt voor de terreuraanslag, onder wie tien Turken en drie mannen van andere nationaliteiten. De politie viel binnen op zestien verschillende adressen in Istanbul, zo laat het agentschap weten.