Duizenden Londenaren de straat op tegen Brexit

Print
Duizenden Londenaren de straat op tegen Brexit

Afbeelding: anp

In Londen zijn duizenden mensen bijeengekomen om te protesteren tegen een eventuele Brexit. Vorige week donderdag stemde een nipte meerderheid van de Britten voor het voorstel om de EU te verlaten. Het land verkeert in politieke chaos en de meeste Londenaren willen juist in de EU blijven.

De groep demonstranten bestaat voornamelijk uit jongeren die zich hebben gehuld in EU vlaggen en met borden over straat lopen. Luidkeels roepend ,,What do we want to do? Stay in the EU", lopen ze over straat richting Westminster, het politieke district.

,,Ik was oprecht verbaasd de ochtend na het referendum",  zegt de 25-jarige Nathaniel Samson die meeloopt in de demonstratie tegen persbureau Reuters. ,,Ik voel me onzeker over de toekomst. Ik accepteer de uitkomst, maar wil laten zien dat we dit niet stilletjes over ons heen laten komen." 

Op 23 juni stemde 52 procent van de Britten voor een Brexit. In Londen lag het percentage heel anders. Daar wilde juist 60 procent in de EU blijven.

Oproep
De Britse koningin Elizabeth II heeft ondertussen in Schotland opgeroepen tijd te maken om rustig na te denken en om zaken te overwegen. Ze riep de Britten op ,,kalm en bedaard te blijven''. Ze doelde hoogstwaarschijnlijk op de problemen die zich met het referendum van 23 juni over het EU-lidmaatschap hebben aangediend. 

Schots parlement
De koningin sprak vandaag in de Schotse hoofdstad Edinburgh bij de opening van het Schotse parlement. In Schotland stemde 62 procent voor EU-lidmaatschap. 

Schotland kan een fors obstakel voor de Brexit worden, omdat de meerderheid er veel liever zonder de Engelsen verdergaat dan zonder de EU. Sommige juristen stellen bovendien dat het Schotse parlement toestemming zou moeten geven om de EU te verlaten, omdat de EU wordt genoemd in de wet die bevoegdheden van Londen aan Schotland overdraagt. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon staat onafhankelijkheid voor, onder meer om in de EU te blijven.

Verenigd Koninkrijk
Juristen hebben in Britse media gewaarschuwd dat een poging van Londen het lidmaatschap op te zeggen, zal leiden tot talrijke en lange procedures tegen dat voornemen. Mocht het Brexit-plan overleven, dan zou het Verenigd Koninkrijk uit elkaar vallen. In Noord-Ierland is ook een meerderheid die graag in de republiek Ierland verder wil om EU-lid te blijven.