Peter Sagan wint tweede etappe Tour en pakt het geel

© youtube

Peter Sagan heeft zondag de tweede etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Slowaakse wielrenner kwam als eerste boven in Cherbourg-en-Cotentin, na de beklimming van de Côte de la Glacerie. Sagan nam daarmee tevens de leiding in het algemeen klassement.

Genaud Molin

De wereldkampioen won de sprint van de voorste groep, die op 500 meter van de streep de Belgische vluchter Jasper Stuyven had achterhaald. De tweede rit in de Tour ging over 183 kilometer, met de start in Saint-Lô.

Sagan eindigde zaterdag als derde in de eerste etappe, die werd gewonnen door Mark Cavendish. Met zijn ritzege op zondag nam de Slowaak de gele leiderstrui over van de Brit, die moest lossen op de slotklim. Wilco Kelderman kwam als zesde over de streep. Bauke Mollema werd negende.

Wilco Kelderman, de kopman van LottoNL-Jumbo, kondigde gisteren aan dat hij iets gaat proberen op het bergje dat na 2 kilometer een vlak stuk kent en daarna nog eens 700 meter omhoog gaat. De klassementsrenners kunnen zichzelf én elkaar daar voor het eerst testen. De Spaanse favoriet Alberto Contador kwam gehavend uit de eerste etappe, waarin hij bij een valpartij flinke verwondingen opliep. De tweevoudig Tourwinnaar hoopt de schade de komende dagen zoveel mogelijk te kunnen beperken.Sprinter Cavendish vierde gisteren op Utah Beach zijn 27e ritzege in de Tour en mocht als beloning voor het eerst de gele trui aantrekken. Het groen zit om de schouders van de Duitser Marcel Kittel, diens landgenoot Paul Voss draagt de bolletjestrui en het wit is voor Edward Theuns uit België. De rit begint om 13 uur, de finish wordt kort voor half 6 verwacht.Kans DumoulinHelaas voor Tom Dumoulin opende de Tour de France dit jaar niet met een proloog. Maar op dag twee liggen er wel degelijk kansen voor de Limburger. Het toetje, de 3 kilometer lange Côte de la Glacerie past Dumoulin wel. De klim kent een steil stukje van 14%, wellicht kan hij hier voor zijn kans gaan.