Verstappen: geboren om te winnen

© anp

Max Verstappen beweegt zich met zevenmijlslaarzen door de Formule 1. Amper 18 jaar oud, de GP van Spanje achter zijn naam en nu tweede in Oostenrijk.

Genaud Molin

Ze kwamen, zagen, maar overwonnen nooit. Hoeveel veelbelovende Formule 1-coureurs werden niet betiteld als uitzonderlijk talent, gekatapulteerd naar een topteam en verdwenen weer even snel in de anonimiteit? Daniil Kvyat is het jongste voorbeeld.

Bijna twee jaar geleden vroeg de autosportwereld zich verbijsterd af hoe Red Bull het in zijn hoofd haalde een (toen 17-jarige) puber te contracteren en in de Formule 1 te laten debuteren. De kritiek verstomde snel en sloeg om in bewondering. Met name de Engelse analisten - voormalig Formule 1-coureurs - kwamen superlatieven tekort.

Max’ inhaalacties, persoonlijkheid, gedrevenheid, doorzettingsvermogen, technische kennis, compromisloze wijze van racen, het was allemaal ongekend en zelden eerder vertoond. Precies daar zit het verschil tussen een zeer getalenteerde coureur en eentje van de buitencategorie. Max Verstappen behoort tot de laatste groep. Geboren om te racen en om te winnen, groeide hij op met de harde leerschool van vader Jos. Niets was goed genoeg. Max moest altijd maar beter en sneller. Hij had een leermeester die zelf donders goed weet wat er allemaal fout kan gaan op het traject naar eeuwige roem. Ook Jos Verstappen werd ooit betiteld als ‘hottest boy in Formula 1’, maar belandde al na één jaar op een zijspoor.

Vader Jos was een diamantje dat niet goed werd geslepen, maar hij weet ook heel goed hoe je zo’n diamantje wél moet slijpen. Het zijn al die factoren die van Max Verstappen de wellicht meest complete Formule 1-coureur uit de historie maken. Eentje van het niveau Ayrton Senna, zijn grote voorbeeld. De vraag is niet meer of hij ooit wereldkampioen wordt, maar wanneer. Door: Ivo Op den CampLees hier: Max Verstappen tweede na knappe inhaalrace in Oostenrijk

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee