OLS: ‘Het is de zon, die verrekte zon’

Het felle zonlicht maakte het de schutters zo lastig, dat al in de eerste twee schietrondes het ene na het andere zestal sneuvelde.

Het felle zonlicht maakte het de schutters zo lastig, dat al in de eerste twee schietrondes het ene na het andere zestal sneuvelde.© Johannes Timmermans

De schietwedstrijd van het Oud-Limburgs Schuttersfeest in Maasmechelen ontaardde al in de eerste ronden in een afvalrace. De wind en vooral de felle zon - tussen de wolken door - dunden het aantal deelnemers gisteren razendsnel uit.

Guus Urlings

De kenners waarschuwen al vooraf: het wordt ‘heel link’ voor de schutters die tijdens het OLS in Maasmechelen onder de schietbomen moeten presteren. In de uren die aan de wedstrijd voorafgaan, staat er een strakke wind, dwars op de rij schietbomen. Er drijven wolken voorbij, zo nu en dan valt er een bui, maar dat - schutters zijn niet van suiker - is niet het ergste. Het gevaarlijkste, dat is de zon, de felle zon die, telkens als de wolken even opzij schuiven, pal bovenop de bölkes staat, er valse schaduwen op werpt, waardoor ze aan de bovenkant vaal worden, vervagen. „Dan lijken ze lager te staan dan ze in werkelijkheid staan. Als je dan even niet oplet, schiet je eronderdoor.” Schutters wéten dat. Maar toch...


Bekijk hieronder een tijdlijn over de historie van het OLSVaak gaat het al bij de eerste schoten mis

Al in de eerste twee schietronden, het korpsschieten - de voorselectie, zeg maar - waarbij de zestallen twee keer achttien bölkes, houten blokjes van 1,5 bij 1,5 centimeter, naar beneden moeten halen, gaat het helemaal mis. Het ene na het andere zestal sneuvelt, en vaak gaat het al bij de eerste schoten mis. De Jonge en Oude Nobele uit Valkenburg horen bij de eerste afvallers, net als St.-Martinus Born, St.-Martinus uit het Belgische Sint-Maartensvoeren, St.-Joseph Sint-Geertruid...

Er komt geen einde aan de meldingen van alwéér een misser. Van de eerste veertig zestallen die onder de schietbomen verschijnen, halen er maar zestien de eindstreep. De rest? „De buks inpakken, het verdriet verdrinken en op de bus naar huis wachten.” Schrale troost: de rest van het deelnemersveld doet het niet veel beter. De veuropsjöt - de eerste schutter - van St.-Job uit Leuken mist zijn allereerste schot. Dat is dus inpakken en wegwezen.

Als alle 147 schutterijen die aan de schietwedstrijd deelnemen de eerste twee ronden achter de rug hebben, zijn er nog 51 zestallen in de strijd. En daarvan zijn er dan ook nog vier die alleen voor de eer en een geldprijs meeschieten, omdat ze als winnaars van de vijf meest recente OLS-titels niet ‘voor het echie’ mee mogen doen.

En waarom zijn de afvallers afgevallen? Een beetje vanwege de wind. En natuurlijk een beetje vanwege de spanning en de zenuwen. „Een OLS blijft toch iets bijzonders, iets heel anders dan zo maar een schietwedstrijd.”

Maar toch vooral - inderdaad - vanwege de zon. Die verrekte zon. Dezelfde zon waarmee de OLSbezoekers in deze tot nu toe tegenvallende zomer - het OLS-terrein draagt er de modderige sporen van - juist heel blij zijn. Na een pauze van een uur, waarin onder meer de grotendeels leeggeschoten schietharken vervangen worden, gaat het voor de overgebleven schutterijen weer verder waar het voor de afvallers gestopt is.

Zijn de schutters uit hun ritme geraakt?

Deze keer met als eerste doel: zoveel zoveel mogelijk kavelrondes - schietrondes van telkens 18 bölkes - overleven, om in ieder geval aanstaande zaterdag voor de tweede schietdag terug te mogen komen naar Maasmechelen. Met - bij de meeste zestallen veilig weggestopt diep in het achterhoofd - de mogelijkheid om uiteindelijk met D’n Um, het tastbare bewijs voor de OLS-zege, naar de thuisbasis terug te kunnen keren.

Is het de lange pauze, zijn de schutters uit hun ritme geraakt? Het lijkt er wel op. In de eerste de beste kavelronde sneuvelen opnieuw negen zestallen, in de twee ronden die daarna geschoten worden nog eens acht. Dan zijn er nog dertig ploegen in de strijd. Voldoende om er komende zaterdag (aanvang 11.00 uur) een mooi herhalingsfeestje van te maken, oordeelt de OLS-federatie, die de strijd opschort.

Een spannend herhalingsfeestje. Komt het OLS terug naar Nederlands- Limburg? Bij de dertig zestallen die nog in de strijd zijn, horen - heel ongebruikelijk bij de geldende krachtsverhoudingen in de schutterswereld - maar twee Belgische teams: St.-Laurentius Bocholt en St.-Joris Kaulille. Anderzijds: met die Belgen weet je het nooit. En als dan zaterdag ook nog eens de zon schijnt, die verrekte zon...

Reageren? guus.urlings@mgl.nl

Lees ook: Dertig schutterijen door naar volgende ronde OLS

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee