Feyenoord krijgt strafvermindering bij CAS

© Fotolia

Bij de eerste thuiswedstrijd van Feyenoord komend seizoen in de Europa League is toch publiek welkom. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de straf voor de Rotterdamse club verminderd, tot een voorwaardelijke straf van één Europese wedstrijd zonder publiek, met een proeftijd van drie jaar.

ANP

Feyenoord was in mei vorig jaar door de UEFA veroordeeld tot het spelen van één thuiswedstrijd achter gesloten deuren vanwege racistisch gedrag van de aanhang tijdens de wedstrijd tegen AS Roma op 26 februari 2015 in De Kuip. Een toeschouwer had een opblaasbare banaan op het veld gegooid, die in de buurt terechtkwam van de donkere speler Gervinho van AS Roma. Dat werd door de UEFA als racistisch gedrag beschouwd. Volgens Feyenoord was daar geen sprake van.

De Rotterdamse clubleiding ging bij de UEFA vergeefs in beroep tegen de beschuldiging van racisme en de daaruit voortvloeiende sanctie van één wedstrijd zonder publiek. Bij het CAS vond Feyenoord wel gehoor na een slepende zaak waarin het tribunaal de uitspraak diverse keren uitstelde. Het CAS oordeelde dat gezien de omstandigheden de straf te zwaar was. De eerder opgelegde boete van 50.000 euro bleef staan.

Feyenoord kreeg naar aanleiding van de roerige thuiswedstrijd tegen AS Roma eerder van de UEFA al een boete van nog eens 50.000 euro, plus een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek (met een proeftijd van twee jaar), vanwege het gooien van voorwerpen op het veld, het afsteken van vuurwerk en het blokkeren van de stadiontrappen. Hiertegen had de Rotterdamse club geen beroep aangetekend.

Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord benadrukte in een reactie dat zijn club zich op het gebied van supportersgedrag de komende jaren niets meer kan permitteren. ,,Dat we bij de UEFA extreem onder een vergrootglas liggen, is wel duidelijk. Vandaar ook dat we rond de Europese duels drastische maatregelen zullen nemen, variërend van het toelaten van veel minder toeschouwers tot strenge fouillering en het ophangen van netten om te voorkomen dat er zaken op het veld kunnen worden gegooid. Het mag gewoon niet nog een keer mis gaan.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee